Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

GKM: csak három százalék lesz a GDP növekedése

2003.09.12. 14:05
A gazdasági növekedés az idén nem haladja meg a három százalékot, az ipari termelés pedig 4-5 százalékkal nő - derül ki a gazdasági tárca elemzéséből. A Pénzügyminisztérium ennél nagyobb növekedést prognosztizált.
Úgy tűnik, a gazdasági tárca a PM-nél is pesszimistábban látja az idei gazdasági növekedés lehetőségeit, ám jó hír, hogy nem romlottak tovább az ország versenyképességi mutatói.

Romlik a külkereskedelmi mérleg

Nem javultak a magyar gazdaság növekedésének külső feltételei; tovább folytatódik a külkereskedelmi mérleg romlása - mondta el Gaál Gyula, a gazdasági tárca politikai államtitkára. A GKM prognózisa szerint az idei GDP növekmény remélhetőleg eléri a három százalékot, az idei ipari növekmény 4-5 százalék között mozog majd.

A PM a napokban az első félév kedvezőtlen növekedési adatai miatt a júniusi 3,5 százalékos szintről 3-3,5 százalékra módosította növekedési előrejelzését hozzátéve, hogy amennyiben a külső konjunktúra az év hátralévő részében sem pörög fel, a növekedés üteme inkább a sáv alsó határához lesz közel.

Gyorsuló infláció

A folyó fizetési mérleg hiánya a gazdasági tárca várakozásai szerint négy milliárd euró fölé kúszik, és az éves átlagos ifláció 4,7-4,8 százalék lesz. A december/decemberi inflációt 5,1-5,4 százalék között becsüli a GKM. Kedvező fejlemény, hogy az euróban kifejezett bérköltségek stagnálása miatt idén nem romlottak tovább az ország versenyképességi mutatói.

Tovább romlott ugyanakkor az ország a külföldi tőkevonzó képessége: az első félévben 251 millió euró működő tőke áramlott be, ez a tavalyi érték fele. A magyar működő tőke kiáramlása elérte a 610 millió eurót.

A versenyszférában már mutatkoznak az év végéig tovább gyorsuló infláció kompenzálásának jelei: a bérdinamika tíz százalék alá esett. Az államháztartás idei, GDP-arányos hiánya 4,8 százalék lesz. Gaál elmondta: a fiskális tervek hitelességének megteremtéséhez szükséges a középtávú gazdaságpolitika következetes végrehajtása.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!