Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-3 °C
6 °C

A piac gyorsuló növekedésre számít

2003.12.01. 08:51
A Napi Gazdaság által megkérdezett hét piaci elemző várakozásaiból kialakított konszenzus azt mutatja, hogy a bruttó hazai termék (GDP) negyedik negyedéves növekedése némiképp meghaladja a július-szeptemberi emelkedést.
A harmadik negyedévre szóló várakozások szélső értékei 2,6 és 3,1 százalék, míg a negyedikre szólóak ugyancsak 0,5 százalékponttal szórtak 2,7 százalékos alsó értékkel. A piac az előző negyedévekben alaposan túlbecsülte a GDP növekedésének ütemét, ez vissza is köszön a Reuters által publikált, az év egészére vonatkozó előrejelzésekben. Ezek ugyanis határozott csökkenést mutatnak, augusztus eleje óta november végéig 3,2 százalékról 2,76 százalékra esett a 2003-as növekedési konszenzus. A Napi Gazdaság konszenzusa ennél enyhén magasabb, 2,8 százalék, és a szórás is kisebb volt, a szélsőértékek 2,7 és 2,9 százalék.

Belföldi felhasználás

Míg a korábbi előrejelzéseket a lakossági, illetve a belső fogyasztás növekedésére alapozták az elemzők, addig most többen is megemlítik a belföldi felhasználás növekedésének lassulását. A harmadik negyedévben 8, a negyedikben pedig 6 százalékos lehet a belföldi felhasználás növekedése - vélekedett Forián Szabó Gergely, a CAIB Alapkezelő elemzője. E tendenciával nagyjából mindenki egyetért, eltérő azonban a beruházások alakulásának megítélése. Általában megfogalmazzák a beruházások szerepének csökkenő súlyát a növekedésben, van, aki nem vár különösebb változást az előző negyedévhez képest, más továbbra is húzóerőnek - de egyre gyengülő hatásúnak - tartja a beruházásokat, ám a beruházások meglódulását is emlegették a szakértők. Többen említik a külgazdasági pozíciók javulását, ám ezzel ellentétes vélemény is megfogalmazódott.

Ipari termelés

Ugyancsak húzóerő lehet az ipari termelés, ami az elmúlt időszakban markáns javulást mutat. Kérdéses lehet a szolgáltatások alakulása, igaz, elemzői vélemények szerint amennyiben ezek az előző negyedévekhez képes akár csak szinten maradnak, azzal már teljesülhet a növekedési várakozás. Nagy - akár döntő - kérdés a készletek szintje, egyes vélemények szerint gyorsulhatnak is a készletberuházások. Ezzel kapcsolatban az elemzők óvakodtak a határozottabb előrejelzésektől a készletek szintjét ugyanis roppant nehéz megjósolni, ez erősen konjunktúrafüggő, ennél fogva szélsőségesen volatilis dolog.  • Vennék
  • Hírek