Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

A GDP 2,9 százalékkal nőtt

2003.12.02. 10:35
Az előzetes számítások alapján Magyarország bruttó hazai terméke az előző év azonos időszakához viszonyítva 2003. harmadik negyedévében 2,9 százalékkal, az előző negyedévhez viszonyítva (szezonálisan kiigazított adatok szerint) 0,8 százalékkal nőtt. A KSH által kiadott adatok megfelelnek az elemzői várakozásoknak.
A statisztikai hivatal által kedden közölt harmadik negyedévi GDP-adat az előző negyedévinél gyorsabb, 2,9 százalékos növekedést mutat, gyakorlatilag megfelelt az elemzői várakozásoknak - írj az MTI. Vojnits Tamás, az OTP Bank igazgatója valószínűnek tartja, hogy a felhasználási oldal szerkezete is kedvezőbb, mint a korábbi negyedévé.

Több a beruházás

Az előző negyedévhez képest a nemzetgazdasági beruházások volumene 1,7 százalékkal növekedett a szezonálisan kiigazított index szerint - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. A 2003. harmadik negyedévi beruházások teljesítményértéke 875 milliárd forint volt. Így az első három negyedévben a beruházások volumene 2,1 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

A beruházási tevékenység harmadik negyedévi 4,4 százalékos növekedésén belül a gép- és berendezésberuházások 16,9 százalékkal emelkedtek, az építési beruházások 3,8 százalékkal csökkentek.

A beruházás teljesítményértékének növekedéséhez elsősorban a beruházások egynegyedét adó feldolgozóipar nemzetgazdasági ág 26,7 százalékos növekedése járult hozzá, ezen belül is a vegyipari ágazatok, valamint a villamos gép, műszer gyártásának beruházása volt kiemelkedő.

Növekedés és csökkenés

Az ugyancsak egynegyedet képviselő ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ág beruházása 8,3 százalékkal bővült, ahol a növekedés lassulása a nemzetgazdasági ág magas hányadát képviselő lakásépítésnél is megfigyelhető.

Átlagot jelentősen meghaladó növekedést mutatnak a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás (14,3 százalék), a kereskedelem, javítás (13,3 százalék), valamint a mezőgazdaság, vad- és erdőgazdálkodás, halászat (27,6 százalék) nemzetgazdasági ágak is.

A szállítás, raktározás, posta és távközlés nemzetgazdasági ág beruházási teljesítményértéke erős volumencsökkenést mutat (22,7 százalék), melynek nagyobb részét az útépítés csökkenése magyarázza. Ugyancsak hanyatlott a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás nemzetgazdasági ág beruházási teljesítménye (17,5 százalék) a rendkívül magas bázishoz viszonyítva.