Jusztina
3 °C
16 °C

Négyszázalékos a gazdasági növekedés

2005.08.15. 15:19
Hétfőn második alkalommal tette közzé a magyar gazdaság előző negyedéves növekedéséről szóló becslését a statisztikai hivatal gazdaságelemző intézete. Az Ecostat szerint a második negyedévben 4 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP). Ez az elemzők által vártnál némileg jobb, az előző negyedévit 1 százalékponttal meghaladó mutató.
Az európai uniós átlagnál továbbra is gyorsabban, de a tavalyinál még mindig lassabban növekszik a magyar gazdaság. A KSH Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézete által hétfőn közzétett GDP-becslés szerint a második negyedévben 4 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék. A GDP bővülése az első negyedévben 2,9 százalékos volt, az Ecostat két héttel a KSH hivatalos adatának megjelenése előtt ennél egy 0,1 százalékponttal magasabb, 3 százalékos növekedést prognosztizált.

Közelebb a tavalyi szinthez

A mostani gyorsbecslésben szereplő 4 százalékos GDP-bővülés az előző negyedévesnél és a vártnál egyaránt jobb adat, igaz, még így is elmarad a tavalyitól. Az előző év azonos időszakában ugyanis 4,5 százalékkal bővült a magyar gazdaság (akárcsak az azt megelőző három hónapban).

Az Ecostat 3,8-4,2 százalékos sávba teszi a szezonálisan kiigazítatlan GDP második negyedéves növekedését, mivel a mostani adat korlátozott információs bázisra épül. Az intézet által alkalmazott számítási módszer alapján a GDP 1,1 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest. A KSH a második negyedéves előzetes GDP-adatot augusztus 30-án, míg a felülvizsgált és részletes adatokat szeptember 8-án teszi közzé.

Az Ecostat becslésében szereplő eredménytől jelentősen elmaradnak a korábbi szakértői vélemények. A Reuters elemzői mindössze 3,5 százalékos GDP-bővülésre számítottak. A magasabb növekedési dinamika elsősorban az árutermelő ágazatok és az exportvezérelt anyagi szolgáltatások jó teljesítményének köszönhető.

Az európai gazdaság tovább lassult

Az Eurostat gyorsbecslése szerint a második negyedévben mind az eurozóna, mind az Európai Unió egésze 0,3 százalékkal nőtt. Ez azt jelenti, hogy az unió gazdasági növekedése tovább lassult, mivel az első negyedévi GDP-bővülés még 0,5 százalékos volt.