Natália
1 °C
7 °C

Négyszázalékos a gazdasági növekedés

2005.08.15. 15:19
Hétfőn második alkalommal tette közzé a magyar gazdaság előző negyedéves növekedéséről szóló becslését a statisztikai hivatal gazdaságelemző intézete. Az Ecostat szerint a második negyedévben 4 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP). Ez az elemzők által vártnál némileg jobb, az előző negyedévit 1 százalékponttal meghaladó mutató.
Az európai uniós átlagnál továbbra is gyorsabban, de a tavalyinál még mindig lassabban növekszik a magyar gazdaság. A KSH Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézete által hétfőn közzétett GDP-becslés szerint a második negyedévben 4 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék. A GDP bővülése az első negyedévben 2,9 százalékos volt, az Ecostat két héttel a KSH hivatalos adatának megjelenése előtt ennél egy 0,1 százalékponttal magasabb, 3 százalékos növekedést prognosztizált.

Közelebb a tavalyi szinthez

A mostani gyorsbecslésben szereplő 4 százalékos GDP-bővülés az előző negyedévesnél és a vártnál egyaránt jobb adat, igaz, még így is elmarad a tavalyitól. Az előző év azonos időszakában ugyanis 4,5 százalékkal bővült a magyar gazdaság (akárcsak az azt megelőző három hónapban).

Az Ecostat 3,8-4,2 százalékos sávba teszi a szezonálisan kiigazítatlan GDP második negyedéves növekedését, mivel a mostani adat korlátozott információs bázisra épül. Az intézet által alkalmazott számítási módszer alapján a GDP 1,1 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest. A KSH a második negyedéves előzetes GDP-adatot augusztus 30-án, míg a felülvizsgált és részletes adatokat szeptember 8-án teszi közzé.

Az Ecostat becslésében szereplő eredménytől jelentősen elmaradnak a korábbi szakértői vélemények. A Reuters elemzői mindössze 3,5 százalékos GDP-bővülésre számítottak. A magasabb növekedési dinamika elsősorban az árutermelő ágazatok és az exportvezérelt anyagi szolgáltatások jó teljesítményének köszönhető.

Az európai gazdaság tovább lassult

Az Eurostat gyorsbecslése szerint a második negyedévben mind az eurozóna, mind az Európai Unió egésze 0,3 százalékkal nőtt. Ez azt jelenti, hogy az unió gazdasági növekedése tovább lassult, mivel az első negyedévi GDP-bővülés még 0,5 százalékos volt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?