Pongrác
11 °C
27 °C

Az első félévben 3,5 százalékkal nőtt a gazdaság

2005.08.30. 09:12
A második negyedévben gyorsabban nőtt a gazdaság, mint amit az elemzők vártak, de lassabban, mint tavaly. A statisztikai hivatal kedden közzétett adatai szerint a bruttó hazai termék (GDP) 4,1 százalékkal, a beruházások volumene 9,4 százalékkal nőtt április és június között. A GDP 3,5 százalékkal - a naptári hatásokat figyelembe véve 3,9 százalékkal - nőtt az első félévben.
Felgyorsult, és elérte a tavalyi utolsó negyedéves szintet a magyar gazdaság növekedése - derül ki a KSH által kedden közzétett előzetes GDP-adatokból (a végleges adatokat szeptember 8-án teszik közzé). A bruttó hazai termék a második negyedévben 4,1 százalékkal nőtt, így a féléves növekedés 3,5 (naptári hatásokkal 3,9 százalék) volt. A bruttó hozzáadott érték volumene az árutermelő ágazatokban 5,2 százalékkal, a szolgáltató ágazatok hozzáadott értéke 3,8 százalékkal volt több a tavalyi második negyedéves mutatóknál.

Lassú gyorsulás

A gazdaság a második negyedévben 1,2 százalékkal gyorsabban nőtt, mint a 2,9 százalékkal másfél éves mélypontot jelentő elsőben. A 4,1 százalékos GDP-bővülés - amely ismét 0,1 százalékponttal magasabb, mint amennyi a KSH Ecostat augusztus 15-i gyorsbecslésében szerepelt - azonban még így is elmarad a gazdasági bővülés egy évvel korábbi szintjétől. Tavaly ugyanis mind az első, mind a második negyedévben - és így az első félévben is - 4,5 százalékkal nőtt a GDP.

Noha az idei első negyedév után látható a gazdasági bővülés felgyorsulása, az első félévben még csak 3,5 százalékot teljesített a gazdaság. Persze ha a növekedés üteme megmarad a második félévben is - ami elemzők szerint egyebek mellett az olajárak alakulásától is függ -, akkor így is teljesülhet a szakértők által várt növekedési mérték.

A 3,5 százalék egyben azt is jelenti, hogy teljesül - ha csak minimális szinten is - a kormányzati GDP-prognózis. A pénzügyminisztérium ugyanis a kezdeti 4 százalékban megjelölt gazdasági növekedés után 3,5-4 százalékos GDP-növekedési várakozást fogalmazott meg. Ha éves szinten 3,5 százalékkal nő a gazdaság, akkor a GDP bővülése nemcsak a tavalyitól (4,2 százalék) marad el, hanem a 2002-essel egyenlő szinten az elmúlt tíz év második legrosszabb eredményét jelenti majd (a legrosszabb a 2003-as 2,9 százalék volt).

Lendületesen nőttek a beruházások

A gazdaság növekedésének egyik motorja a vállalati beruházások felpörgése volt - derül ki az ugyancsak kedden publikált beruházási adatokból. A KSH gyorsjelentése szerint a második negyedévben 9,4 százalékkal nőtt a nemzetgazdasági beruházások volumene, ami folyó áron 985,6 milliárd forintot jelent. Az előző negyedévhez képest 2,1 százalékos volt a befektetett összeg nagysága.

A beruházási tevékenység 9,4 százalékos növekedésén belül az építési beruházások 13,9 százalékkal, a gépberuházások 4,2 százalékkal emelkedtek. Ha ágazati felosztást nézünk, még mindig az építőipar viszi el a pálmát a 24,7 százalékos növekedéssel. Csökkentek viszont a beruházások a szálláshely-szolgáltatás ágazatban (14,9 százalékkal), ami feltehetően a tavalyi lendületes turisztikai fejlesztésekkel függ össze.

Az első félévben - mivel a GDP-mutatókhoz hasonlóan szintén gyengébb volt az első negyedév - 8,3 százalékkal nőttek a beruházások a tavalyihoz képest. Az első hat hónapban a gazdaság szereplői összesen 1667,3 milliárd forintot költöttek beruházásra.

A növekedés kicsivel nagyobb volt a vártnál, és különösen a két negyedév közötti növekedést kell kiemeni - mondta Palócz Éva, a Kopint-Datorg Rt. kutatási vezérigazgató-helyettese. Arra, hogy egyetlen negyedév alatt 1,2 százalékkal nőjön a GDP, 2001 óta nem volt példa, akkor 1,3 százalékos növekedést produkált a gazdaság. A Kopint-Datorg ennek ellenére egyelőre fenntartja az egész évre vonatkozó 3,6 százalékos előrejelzést, de Palócz Éva hozzátette: ez a várakozás alsó határa.