Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az első félévben 3,5 százalékkal nőtt a gazdaság

2005.08.30. 09:12
A második negyedévben gyorsabban nőtt a gazdaság, mint amit az elemzők vártak, de lassabban, mint tavaly. A statisztikai hivatal kedden közzétett adatai szerint a bruttó hazai termék (GDP) 4,1 százalékkal, a beruházások volumene 9,4 százalékkal nőtt április és június között. A GDP 3,5 százalékkal - a naptári hatásokat figyelembe véve 3,9 százalékkal - nőtt az első félévben.
Felgyorsult, és elérte a tavalyi utolsó negyedéves szintet a magyar gazdaság növekedése - derül ki a KSH által kedden közzétett előzetes GDP-adatokból (a végleges adatokat szeptember 8-án teszik közzé). A bruttó hazai termék a második negyedévben 4,1 százalékkal nőtt, így a féléves növekedés 3,5 (naptári hatásokkal 3,9 százalék) volt. A bruttó hozzáadott érték volumene az árutermelő ágazatokban 5,2 százalékkal, a szolgáltató ágazatok hozzáadott értéke 3,8 százalékkal volt több a tavalyi második negyedéves mutatóknál.

Lassú gyorsulás

A gazdaság a második negyedévben 1,2 százalékkal gyorsabban nőtt, mint a 2,9 százalékkal másfél éves mélypontot jelentő elsőben. A 4,1 százalékos GDP-bővülés - amely ismét 0,1 százalékponttal magasabb, mint amennyi a KSH Ecostat augusztus 15-i gyorsbecslésében szerepelt - azonban még így is elmarad a gazdasági bővülés egy évvel korábbi szintjétől. Tavaly ugyanis mind az első, mind a második negyedévben - és így az első félévben is - 4,5 százalékkal nőtt a GDP.

Noha az idei első negyedév után látható a gazdasági bővülés felgyorsulása, az első félévben még csak 3,5 százalékot teljesített a gazdaság. Persze ha a növekedés üteme megmarad a második félévben is - ami elemzők szerint egyebek mellett az olajárak alakulásától is függ -, akkor így is teljesülhet a szakértők által várt növekedési mérték.

A 3,5 százalék egyben azt is jelenti, hogy teljesül - ha csak minimális szinten is - a kormányzati GDP-prognózis. A pénzügyminisztérium ugyanis a kezdeti 4 százalékban megjelölt gazdasági növekedés után 3,5-4 százalékos GDP-növekedési várakozást fogalmazott meg. Ha éves szinten 3,5 százalékkal nő a gazdaság, akkor a GDP bővülése nemcsak a tavalyitól (4,2 százalék) marad el, hanem a 2002-essel egyenlő szinten az elmúlt tíz év második legrosszabb eredményét jelenti majd (a legrosszabb a 2003-as 2,9 százalék volt).

Lendületesen nőttek a beruházások

A gazdaság növekedésének egyik motorja a vállalati beruházások felpörgése volt - derül ki az ugyancsak kedden publikált beruházási adatokból. A KSH gyorsjelentése szerint a második negyedévben 9,4 százalékkal nőtt a nemzetgazdasági beruházások volumene, ami folyó áron 985,6 milliárd forintot jelent. Az előző negyedévhez képest 2,1 százalékos volt a befektetett összeg nagysága.

A beruházási tevékenység 9,4 százalékos növekedésén belül az építési beruházások 13,9 százalékkal, a gépberuházások 4,2 százalékkal emelkedtek. Ha ágazati felosztást nézünk, még mindig az építőipar viszi el a pálmát a 24,7 százalékos növekedéssel. Csökkentek viszont a beruházások a szálláshely-szolgáltatás ágazatban (14,9 százalékkal), ami feltehetően a tavalyi lendületes turisztikai fejlesztésekkel függ össze.

Az első félévben - mivel a GDP-mutatókhoz hasonlóan szintén gyengébb volt az első negyedév - 8,3 százalékkal nőttek a beruházások a tavalyihoz képest. Az első hat hónapban a gazdaság szereplői összesen 1667,3 milliárd forintot költöttek beruházásra.

A növekedés kicsivel nagyobb volt a vártnál, és különösen a két negyedév közötti növekedést kell kiemeni - mondta Palócz Éva, a Kopint-Datorg Rt. kutatási vezérigazgató-helyettese. Arra, hogy egyetlen negyedév alatt 1,2 százalékkal nőjön a GDP, 2001 óta nem volt példa, akkor 1,3 százalékos növekedést produkált a gazdaság. A Kopint-Datorg ennek ellenére egyelőre fenntartja az egész évre vonatkozó 3,6 százalékos előrejelzést, de Palócz Éva hozzátette: ez a várakozás alsó határa.