Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Ecostat: 4,6 százalékkal nőtt a GDP

2005.11.14. 15:16
Harmadik alkalommal készítette el GDP-becslését az Ecostat. A kutatóintézet szerint a harmadik negyedévben meglódult a magyar gazdaság, a növekedés 4,6 százalékos volt.
Október óta új módszertannal számolják a bruttó hazai termék alakulását az Európai Unióban, talán ennek is köszönhető, hogy a magyar gazdaság növekedése megugrott a harmadik negyedévben.

A gyorsbecslés alapján ugyanis az idei harmadik negyedévében Magyarország bruttó hazai terméke az előző év azonos időszakához viszonyítva 4,6 százalékkal nőtt. A szezonálisan kiigazított adatok alapján a GDP 1,1 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest.

Felfelé korrigál

A KSH az Európai Unió határozatának megfelelően idén októbertől a pénzügyi közvetítők közvetetten mért szolgáltatási díját az eddigiektől eltérően kell számítani, és a felhasználó ágazatok között fel kell osztani. A gyorsbecslést az Ecostat már az új módszertan szerint készítette el.

E módszertani változás következtében a GDP növekedési üteme 2003-ban 2,9 százalékról 3,4 százalékra, 2004-ben pedig 4,2 százalékról 4,6 százalékra módosult - közölte az Ecostat. Becslésük szerint erre az évre vonatkozóan a GDP növekedését az említett módszertani változás 0,4 százalékponttal növelte.

Az Ecostat a negyedéves GDP gyorsbecslésre kidolgozott modellek eredményei és a szakértőkkel történt konzultációk alapján határozta meg a GDP az idei harmadik negyedévi alakulására vonatkozó gyorsbecslését - közölte az intézet a honlapján.

A gyorsbecslés korlátozott információs bázisra épül, így a statisztikai becslés megbízhatósági szintjét figyelembe véve a GDP növekedése 4,4-4,8 százalék között alakulhatott az Eurostat szerint. A gyorsbecslés eredményei alapján megállapítható, hogy 2005 harmadik negyedévében a gazdaság továbbra is dinamikusan növekedett, ami elsősorban az ipar, építőipar, valamint az anyagi szolgáltatások jó teljesítményének köszönhető.