Szilárda
-4 °C
3 °C

Dübörgött egy utolsót a gazdaság

2006.09.08. 11:43
A gyorsbecslésnél kedvezőbben, a korábban vártnál azonban így is rosszabbul alakult a magyar gazdaság második negyedéves növekedése: a 4,1 százalékos bővülés így is jó időre a legkedvezőbb adat lehet, az idén éves szinten már 4 százalék alatti lesz a növekedés.

Magyarország bruttó hazai terméke 2006 II. negyedévében 3,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A naptári hatás kiszűrésével ugyanez az ütem 4,1 százalék. Az első félévben a gazdasági növekedés mértéke 4,2 százalék volt. Az előző negyedévhez képest a gazdasági növekedés 1,0 százalék volt a szezonálisan kiigazított adatok szerint.

A gazdasági növekedést termelési oldalról elsősorban a feldolgozóipar és a pénzügyi tevékenység teljesítménynövekedése húzta. A GDP felhasználási oldalán legdinamikusabban a termékek és szolgáltatások kivitele nőtt. A háztartások fogyasztásának növekedése alatta maradt a GDP növekedési ütemének.

A magyar GDP növekedési üteme az utóbbi negyedévekben csökkenő mértékben, de továbbra is jelentősen (a második negyedévben több mint 1 százalékponttal) meghaladja az Európai Unióét.

Az augusztus közepén publikált gyorsbecslés hibahatárát 0,2 százalékpontban jelölték meg, a végleges adat éppen ennyivel lett magasabb. Erdős Szabolcs, az Ecostat kutatója az Indexnek elmondta, a különbség elsősorban abból adódik, hogy a felhasználási, fogyasztási adatok jellemzően később állnak rendelkezésre, mint a termelési adatok.

A kutató jelezte: a végleges érték is alacsonyabb, mint amit eredetileg vártak a második negyedévre. Ez ugyanúgy 4,2 százalék lett volna, mint az év egészére várt növekedés. Utóbbi prognózist az Ecostat már a második negyedévi, gyorsbecslés alapján kiadott adatok nyomán módosította, a gazdasági növekedés visszaesése azonban elsősorban a megszorításoknak köszönhető.

Az éves prognózist 3,8-3,9 százalékra vitte le az Ecostat, ebben úgy kalkuláltak, hogy a most futó III. és a következő, IV. negyedév egyaránt alacsonyabb, mintegy fél százalékkal kisebb növekedést eredményez. Jövőre tovább csökken a növekedés - a kormány várakozásai szerint 2 százalékos lehet -, így hosszabb időre a most véglegesített, 2006. második negyedévi adat tarthatja az elsőséget.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!