Gerzson
-3 °C
2 °C

Utólag összement a 2004-es GDP

2006.10.02. 07:53
A GDP-növekedési adatok új statisztikai módszertan szerinti változásának döntő része az illegális tevékenységek elszámolásának következménye - értesült a Napi Gazdaság statisztikai hivatali forrásból. A KSH szeptember végi közlése szerint a korábban publikáltnál 282,8 milliárd forinttal volt nagyobb a 2005-ös és 284,9 milliárddal a 2004-es nominális GDP, és négy évre visszamenőleg a többi számot is korrigálták.

A változás módszertani reformra vezethető vissza, melynek nyomán az uniós gyakorlatnak megfelelően többek között már a drogtermelés és -kereskedelem, valamint a prostitúció nagyságát is számításba veszik. A statisztikai hivatal a kábítószer-kereskedelmet a stabil fogyasztási keresletet alapul véve becsülte meg, melyhez többek között a különböző drogfajták fogyasztóinak számát, a fogyasztás mennyiségét és az átlagárakat használták fel. A felhasznált információkat többek között az APEH és a VPOP statisztikáiból vették át.

Hasonló forrásokat használtak a prostitúció iránti kereslet becslésére is, ezeket azonban kiegészítették a prostituáltak érdekvédelmi szervezeteitől kapott információk és újságcikk-beszámolók is. A KSH így kiszámolt adatai szerint az illegális tevékenységek, köztük is a már említett tételek 2000 óta folyó áron közel 800 milliárd forinttal növelték meg a bruttó hozzáadott értéket. A trend évről évre növekvő: míg 2000-ben 107,5 milliárdos hozzáadott értéket jelentett a feketegazdaság, addig 2004-re ez már 199,2 milliárd forintra nőtt.

Másik fontos változás, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően már nem fix árbázison, azaz nem a 2000-es árakhoz viszonyítva számítják a GDP egyik évről másikra történő volumennövekedését, hanem az előző évi árak jelentik a bázist. Az elvnek megfelelően átszámolt GDP-adatok alapján 2001-ben valamelyest kisebb, míg 2002-ben és 2003-ban érezhetően nagyobb lett a bruttó hazai termék bővülése a korábban publikált adatnál. Kedvezőtlenül hatott ugyanakkor az új statisztikai módszer alkalmazása a 2004-es végleges adatra, ez ugyanis 5,2 százalék helyett 4,9 lett (2005-ös adatokat egyelőre nem publikált a KSH.