Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Kidöglött a pannon puma

2007.05.11. 08:22
Bár a kivitel továbbra is húzza a GDP-t, a kiigazítás hatására valószínűleg az utóbbi tíz év legkisebb ütemű gazdasági növekedését hozta az idei első negyedév. A hivatalos adat kedden jelenik meg, az elemzők 2-2,5 százalékot várnak.

Az idei első negyedévben a magyarországi gazdaság növekedés motorja minden bizonnyal a nettó export volt, míg a fogyasztás és a beruházás további esése visszafogta a mutatót. A Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők véleménye meglehetősen különböző az első három hónap GDP-dinamikájáról; a többség becslése a 2,0-2,5 százalékos sávba esik.

A kilenc szakértő prognózisát összesítő Napi-konszenzus 2,3 százalék lett, míg 2007 egészére 2,8 százalék az átlagos várakozás, 2008-ra pedig három százaléknál valamivel nagyobb ütemre számítanak. A legutóbbi Reuters-konszenzus rendre 2,48, 2,46, illetve 3,11 százalékot mutatott, az adatot a KSH jövő kedden publikálja.

A jelek szerint a fiskális kiigazítás nyomán a gazdaság növekedése nemcsak tovább lassul a tavalyi utolsó negyedév 3,4 százalékhoz képest és jócskán elmarad a 2006-os azonos időszak 4,7 százalékos ütemétől, hanem egyenesen az utóbbi tíz év leggyengébb első negyedévét zárta.

A fogyasztás csökkenése idén akár négytized százalékponttal is mérsékelheti a növekedést a kiskereskedelmi és a belföldi ipari termelés adatai alapján, az viszont még kérdéses, hogy a lakosság milyen mértékben „simította ki” a reálkereslet csökkenését hitelfelvétellel. A belföldi kereslet visszaesése pedig az import mérsékelődésével jár együtt, ami középtávon, két-három negyedév alatt fejti ki hatását, így az éves adatokban már valószínűleg megjelenik – mondta Barcza György, a K&H vezető elemzője, aki összességében arra számít, hogy az általa két százalék alá jósolt első negyedéves növekedés az év egészében 2,8 százalékra gyorsulhat fel.

Általános vélemény szerint a beruházások visszaesésének megállítása sorsdöntő kérdés. A tavalyi kétszázalékos csökkenésnél a többség szerint valószínűleg az idei első negyedévben kisebb volt a mérséklődés. A tavalyi rossz teljesítmény oka a bizonytalan gazdasági környezet, a belső kereslet lassulása, az eurózóna nem várt jó teljesítménye volt, de az uniós csatlakozást követő beruházási boom utáni visszafogottság hatásának is szerepe volt ebben – véli Németh Dávid, az ING Bank szakértője.

A becslések szerint legalább 7-8 százalékos állótőke-növekedést kellene elérni ahhoz, hogy a magyar gazdaság utolérje a régió többi országának beruházási ütemét. A prognózisok szerint idén a második vagy a harmadik negyedévben válhat pozitívvá a mutató, de jelentős javulás inkább csak jövőre várható. A KSH kedden közli a negyedéves GDP-adatot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!