Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Mégsem nőttünk valami jól

2007.06.08. 13:03
Az elsõ jelentéshez képest lefelé módosította az elsõ negyedéves növekedési adatokat a KSH. A 3 százalék helyett csak 2,8 százalékos bõvülés még nem nagy meglepetés, de az, hogy a beruházások csökkentek, váratlan és példa nélküli.

Második, részletes GDP-statisztikájában lefelé módosította az elsõ negyedéves fõbb számokat a Központi Statisztikai Hivatal. A bruttó hazai termék éves bõvülése (naptárhatással korrigálva) 2,8 százalékos volt az elsõ negyedévben, 0,2 százalékponttal kisebb, mint amit a korábbi gyorsbecslés alkalmával jeleztek. A beruházások nem 0,8 százalékkal növekedtek, ahogy az elõzetes adatok mutatták, hanem 2,3 százalékkal csökkentek.

A bõvülés negyedéves alapon 0,6 százalékos volt. 2001 óta, amióta a mostanihoz hasonló módszertannal készül a GDP, ez és az éves dinamika sem volt ennél alacsonyabb. A lassulás nem meglepetés, sõt a mostani számok jobban illeszkednek a gazdaságról alkotott képünkbe, mint a korábbi, magasabb GDP-növekedést sugalló adatok - írja a Portfolio.hu

Húzott az ipar és az export

A növekedés húzóereje az ipari termelés volt, ami - dacára a gyengének tûnõ havi volumenadatoknak - 9,1 százalékkal bõvült az elsõ negyedévben. A legnagyobb súlyú szolgáltató szektor viszont megérezte a belsõ kereslet csökkenését. 0,2 százalékos növekedése gyakorlatilag stagnálásnak mondható. Egy év után újra növekedést mutatott fel az építõipar, ám gyarapodása így is jóval a nemzetgazdasági átlag alatti.

A felhasználási oldalról vizsgálva egyértelmûen látszik, hogy a bõvülés motorját az export jelenti. A kivitel hozzáadott érték alapon immár bõ egy éve 15-20 százalék körüli tempóban emelkedik. Ami meglepetés, hogy a KSH lefelé módosította beruházási adatát. Bár ez nem szokatlan, ezúttal elõjelváltás történt. Enyhe bõvülésbõl visszaesésbe váltott az index, és ez még akkor is kellemetlen hír, ha az utóbbi egy évben ez a legkisebb a csökkenés.

Még kevés az információ

Sajnos most nem állnak rendelkezéskre részadatok, amibõl meg lehetne állapítani, mi az oka a beruházási szám mérséklõdésének (egy módszertani váltáson túl), így csak sejthetõ, hogy az igen karakteres kép nem tudott jelentõsen változni. Biztató lehet, hogy a feldolgozóipar kapacitásbõvítõ tevékenysége javulni kezdett, a zsugorodást az állami szektorok fogyókúrája okozza.

A szokásosnál is nagyobb a bizonytalanság a GDP-statisztikában a tekintetben, hogy a készletezési tevékenység brutális mértékben javult. Mivel a KSH ide rejti el a statisztkai hibát ("nem specifikált felhasználást"), egyelõre nehéz értelmezni a számot. Aamennyiben valóban készletfelhalmozásról van szó, az a vállalati konjunktúra szempontjából biztató lehet, ám valószínû, hogy ennek egy része más típusú felhasználás, például lakossági fogyasztás. Ez egyelõre 0,8 százalékos zsugorodást mutat, ami a várakozásoknak megfelelõ fogyasztássimítási magatartást jelez, ám nem kizárt, hogy 1-2 év múlva kiderül, magasabb volt a vásárlási kedv annál, mint amit a mostani számok jeleznek.