Árpád
-2 °C
3 °C

Magyarország utolsó előtti

2007.10.11. 14:48
A második negyedévben az eurózónában éves alapon 2,5, negyedéves alapon 0,3 százalékos volt a gazdasági növekedés, jelentette az Eurostat. Az adat megegyezik az előzetes kalkulációkkal, és megerősíti azt a feltételezést, hogy Európa erős konjunktúra után megkezdte lassulását. Jó hír, hogy ezt a jelek szerint kiszámítható, stabil ütemben teszi.

Negyedéves alapon számítva Lettország, Szlovákia és Litvánia GDP-je bővült a leggyorsabb tempóban az unióban – derül ki az Eurostat legfrissebb adataiból. A jóval stabilabb éves indexek is hasonló sorrendet mutatnak, csak annyi a különbség, hogy Észtország 0,1 százalékponttal megelőzi Litvániát.

Jelenleg Lettország az egyetlen, amely két számjegyű növekedést produkál, igaz, komoly fenntarthatósági kételyekkel, az eladósodással hajtott belső felhasználás extrém magas dinamikája következtében. Ugyanez a helyzet a mási két balti állammal és a balkáni országokkal is. Ebből a szempontból Románia helyzete a legrosszabb, hiszen a túlfogyasztó gazdaság nem is növekszik kiugró ütemben, több egészséges növekedési szerkezetet magáénak tudó ország (Szlovénia, Csehország, Lengyelország) előzi meg a növekedési ranglistán.

Az szembetűnő, hogy a régi országaiban továbbra is igen magas a növekedési tempó. A szomorú kivételt Magyarország jelenti, ahol a kiigazítás mérete és szerkezete jelentősen lefékezte az amúgy sem túl dinamikus gazdaságot. Az 1,2 százalékos növekedési tempónál még a fejlett uniós tagországok is nagyobbat tudnak felmutatni, csak Dánia váratlan lassulása miatt nem vagyunk az utolsó helyen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?