Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Magyarország utolsó előtti

2007.10.11. 14:48
A második negyedévben az eurózónában éves alapon 2,5, negyedéves alapon 0,3 százalékos volt a gazdasági növekedés, jelentette az Eurostat. Az adat megegyezik az előzetes kalkulációkkal, és megerősíti azt a feltételezést, hogy Európa erős konjunktúra után megkezdte lassulását. Jó hír, hogy ezt a jelek szerint kiszámítható, stabil ütemben teszi.

Negyedéves alapon számítva Lettország, Szlovákia és Litvánia GDP-je bővült a leggyorsabb tempóban az unióban – derül ki az Eurostat legfrissebb adataiból. A jóval stabilabb éves indexek is hasonló sorrendet mutatnak, csak annyi a különbség, hogy Észtország 0,1 százalékponttal megelőzi Litvániát.

Jelenleg Lettország az egyetlen, amely két számjegyű növekedést produkál, igaz, komoly fenntarthatósági kételyekkel, az eladósodással hajtott belső felhasználás extrém magas dinamikája következtében. Ugyanez a helyzet a mási két balti állammal és a balkáni országokkal is. Ebből a szempontból Románia helyzete a legrosszabb, hiszen a túlfogyasztó gazdaság nem is növekszik kiugró ütemben, több egészséges növekedési szerkezetet magáénak tudó ország (Szlovénia, Csehország, Lengyelország) előzi meg a növekedési ranglistán.

Az szembetűnő, hogy a régi országaiban továbbra is igen magas a növekedési tempó. A szomorú kivételt Magyarország jelenti, ahol a kiigazítás mérete és szerkezete jelentősen lefékezte az amúgy sem túl dinamikus gazdaságot. Az 1,2 százalékos növekedési tempónál még a fejlett uniós tagországok is nagyobbat tudnak felmutatni, csak Dánia váratlan lassulása miatt nem vagyunk az utolsó helyen.