Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-6 °C
5 °C

Innen már nincs lejjebb

2007.09.07. 13:54
A lényegében stagnáló növekedésnek két előnye lehet. Az egyik, hogy innen talán már nincs lejjebb, a másik, hogy csökkenhet a kamat. A Pénzügyminisztérium jelzi: ők megmondták, a célul tűzött kisebb állam kevesebbet is fogyaszt. És ez hosszú távon jó.

A végleges adat még nagyobb csalódás, mint az előzetes volt – mondta a reggel közzétett növekedési számokról Bebesy Dániel. A CIB elemzője szerint a csökkenés megerősíti a korábbi, a fogyasztás erőteljes visszaesésére vonatkozó várakozásokat. Ugyanakkor Gárgyán Eszterrel, a Citi elemzőjével együtt kiemelik a közszféra fogyasztásának és a szociális transzferek visszaesését is.

A Pénzügyminisztérium értékelése szerint ugyanakkor mindez pozitív, a tárca közleménye szerint "mind a második negyedéves növekedési adatok, mind pedig a legújabb külkereskedelmi számok azt mutatják, hogy eredményesen, a kijelölt pályának megfelelően zajlik a kormány konszolidációs és reformprogramjának végrehajtása". A tárca szerint a növekedés lassulása elsősorban azért következett be, mert az állami fogyasztás kisebb lett, a közszférában megvalósulóban van az a keresletszűkítés, amely szükséges az egyensúly helyreállításához. A konvergenciaprogram kisebb állammal számol, és a kisebb állam kisebb állami fogyasztást jelent. Ennek hatása megjelenik a növekedési számokban, hiszen a GDP termelésben a közszféra részaránya egyáltalán nem elhanyagolható, ugyanakkor a PM szerint egyszeri sokkról van szó, melynek hatása a jövőben fokozatosan eltűnik a növekedési adat mögül.

Gárgyán Eszter szerint az egyetlen pozitív meglepetés a beruházások két negyedévben is megmutatkozó folyamatos növekedése volt: az elemző szerint mégis valószínűtlen, hogy trendről beszélhetünk, a számok mögött feltehetően a gumiipari beruházások állnak. Bebesy Dániel szerint a termelői oldalon az építőipar különösen rossz számokat mutatott, amelyek a jövőre nézve is aggasztóak, de ezzel együtt azt várják: a növekedési ütem a második negyedévben elérte mélypontját, a harmadik negyedév már valamivel kedvezőbb, az utolsó pedig jóval 2 százalék feletti eredményt hozhat.

A drasztikus visszaesés következményeként az MNB mindkét elemző szerint közelebb kerülhet a kamatvágáshoz, aminek júliusban megkezdett folytatását már csak a nemzetközi piacon tapasztalható zavarok akadályozhatják meg. Úgy vélik, ha nem lesz újabb vagy kiújuló feszültség, az MNB azonnal, azaz még szeptemberben újabb negyedszázalékkal csökkentheti a kamatot.  • Vennék
  • Hírek