Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Várakozáson felüli gazdasági növekedés

2004.09.01. 11:01
Felülmúlta a várakozásokat a második negyedéves GDP-adat. A KSH előzetes adatai szerint Magyarország bruttó hazai terméke négy százalékkal nőtt. A hír hatására nem változott a forint árfolyama.
A második negyedéves GDP-adat felülmúlta a várakozásokat, a Központi Statisztikai Hivatal szerint Magyarország bruttó hazai terméke négy százalékkal nőtt, a gazdasági növekedés 4,1 százalékos. A Pénzügyminisztérium eredeti előrejelzéseiben egész évre 3,5 százalékos növekedést vár.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 0,9 százalékkal emelkedett a bruttó hazai termék a második negyedévben. A mezőgazdaság teljesítménye is bővült. Összességében az árutermelő ágazatok bruttó hozzáadott értéke 5,7 százalékkal, a szolgáltatásoké 3,7 százalékkal volt több, mint 2003 második negyedévében.

A kedvező adatok ellenére a szerdai kereskedés a bankközi devizapiacon unalmasan kezdődött, az euró nem mozdult a keddi 248,6 forintos szintről. Fenyőházi Ervin, az ING Bank szakértője a Napi Online kérdésére elmondta, egyelőre nincs nyoma annak, hogy nagyobb mozgolódás készülődne a piacon, így várhatóan 248-250 forintos határok közt marad majd a közös európai valuta árfolyama, ám egy nagyobb állampapír- vagy forinteladás kibillentheti a kurzust.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!