Sára, Márió
2 °C
6 °C

Beindult a magyar gazdaság

2004.06.02. 10:26
Kapcsolódó cikkek (1)
A vártnál nagyobb mértékben, 4,2 százalékkal nőtt Magyarország bruttó hazai terméke. A KSH jelentése szerint a beruházások is 18,9 százalékkal növekedtek tavalyhoz képest.
Az előzetes számítások alapján Magyarország bruttó hazai terméke 4,2 százalékkal nőtt 2004. első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 1,1 százalékkal emelkedett a bruttó hazai termék - tette közzé honlapján a Központi Statisztikai Hivatal.

A bruttó hozzáadott érték volumene az ipar egyes ágazataiban és az építőiparban jelentős növekedést mutatott, míg a mezőgazdaság teljesítménye stagnált. Összességében az árutermelő ágazatok bruttó hozzáadott értéke 7,2 százalékkal, a szolgáltatásoké 3,2 százalékkal volt több, mint 2003. első negyedévében.

A Pénzügyminisztérium által nemrég nyilvánosságra hozott középtávú kormányprogramban a kormány az idei évre 3,5 százalékos gazdasági növekedést vár. A tervek szerint jövőre 4, 2006-ban 4-4,5, 2007-ben 4,5-5, 2008-ra pedig 5-5,5 százalékos lesz a GDP növekedés.

Robbantak a beruházások

Az éves beruházási tevékenységnek rendszerint csak egynyolcadát adó első negyedév jelenlegi 18,9 százalékos növekedésén belül az építési beruházások 21,9, a gépberuházások 13,9 százalékkal emelkedtek. E nagyarányú növekedés összefügg az egy évvel korábbi igen alacsony bázissal (elsősorban az építésre rendkívül kedvezőtlenül ható időjárás következményeként), azonban a beruházások bővülése már az elmúlt év második felétől megfigyelhető.

A prognózisaik készítése során túl pesszimistának bizonyult elemzőknek kellemes meglepetést okozott a mai makroadatsor. A Napi Online által megkérdezett elemzők szerint elsősorban az élénkülő nyugati kereslet hat kedvezően. A mostani eredmény ugyanakkor részben annak köszönhető, hogy a tavaly dinamikusan növekvő magánfogyasztás még ez év elején sem torpant meg. A lakosság költekezési kedve azonban várhatóan csökken majd a következő fél évben, ám az export tovább bővülhet.