Donát
-4 °C
2 °C

Százmilliárd dolláros a magyar gazdaság

2005.03.03. 08:46
A kedden kiadott GDP-növekedési adatok alapján a magyar GDP 2004-ben elérte a százmilliárd dollárt – írta meg a Világgazdaság. A változás elsősorban a dollár gyengélkedésének köszönhető.
A KSH adatai alapján 2004-ben négy százalékkal nőtt a magyar gazdaság. A Világgazdaság számításai szerint, ha figyelembe vesszük az egész éves inflációt, és a tavalyi átlagárfolyamokat megállapítható, hogy az elmúlt évben a magyar bruttó hazai össztermék körülbelül 100,5 milliárd dollár volt. Ez az adat persze nem az életszínvonalat, hanem a gazdaság méretét mutatja.

Fontos az árfolyam

A növekedés jelentős, hiszen 2003-ban még csak 82,7 milliárd dollárra rúgott a hazai GDP, dollárban kifejezve tehát több mint húsz százalékkal erősödött a magyar gazdaság. Ennek oka az árfolyamváltozásokban keresendő, egy év alatt 224,44-ről 202,63-ra erősödött a forint a dollárral szemben – írta a Világgazdaság.

Ezzel együtt a tízmilliós Magyarország GDP-je nagyjából egyenértékű a négymilliós Írország és a húszmilliós Románia gazdaságával. Ugyanakkor – számol be a Világgazdaság – a tízmilliós cseh, de az alig ötmilliós Finnország és Dánia gazdasága is erősebb a magyarénál, de a Las Vegas-i kaszinókról híres, 2,2 milliós Nevada is hozza a százmilliárdot.