Oszkár
20 °C
29 °C

Átszervezés előtt a General Electric

2008.07.14. 07:46
Az amerikai General Electric várhatóan kiszervezi saját részvényesei tulajdonába a fogyasztási cikkeket és ipari termékeket (C&I) előállító üzletágát. Bár még más lehetséges megoldásokat is vizsgál, az értékteremtés szempontjából az ígérkezik a legjobb megoldásnak, ha a divízió három, jól működő szervezete - amelyek háztartási berendezéseket, fényforrásokat és ipari termékeket állítanak elő - egyben maradna, de önálló cégben működhetne.

A lépés a GE tizenötezer magyarországi munkatársának kétharmadát érintené. Az üzletág fényforrásokkal foglalkozó divíziójának nyolc gyára van Magyarországon: ebből kettő Budapesten egy-egy pedig Győrött, Hajdúböszörményben, Kisvárdán, Nagykanizsán, Vácott és Zalaegerszegen. Magyarországon működik az üzletág kutató-fejlesztő központja is. Az ipari divíziónak egy ózdi gyára van. A várható átszervezés nem érinti a General Electric ötezer további magyarországi alkalmazottját, akik továbbra is a globális GE részéhez tartozó egységekben dolgoznak.

"Szilárd meggyőződésem, hogy a jelen változásból még nagyobb növekedésre pozícionáltan, versenyképesebben kerül ki globálisan a C&I üzletág" - jelentette ki Lorenzo Simonelli, a GE Hungary Zrt. igazgatósági elnöke és az üzletág európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) régió vezérigazgatója. A GE sokoldalú technológiai, média- és pénzügyi szolgáltató cég, termékeivel és szolgáltatásaival a világ legégetőbb problémáira keres megoldást. Több mint száz országban mintegy 300 ezer munkatársat foglalkoztat.

A C&I egy részének, a háztartási berendezéseket gyártó divíziónak az esetleges eladásáról május 16-án hangzott el az első nyilvános bejelentés. "Az azóta eltelt időszakban világossá vált, hogy az ipari üzletág portfóliójának átalakítását a leggyorsabban és a leghatékonyabban csak a teljes egység mindhárom szervezetének közös leválasztásával oldhatjuk meg. A lépés összhangban van a GE stratégiájával, s ésszerű a GE részvényesei szempontjából is" - jelentette ki Jeff Immelt, a GE elnök-vezérigazgatója. A második negyedévben a General Electric 0,4 milliárd dollárt költött átszervezésekre, tevékenységei fejlesztésére és költségszerkezetének javítására.