Boglárka
19 °C
35 °C

Budapestre helyezi európai központját a General Electric

2004.03.03. 13:39
Barcelona helyett Budapestre hozza a General Electric új üzletágának régióközpontját. Jelenleg 12 ezer embert foglalkoztat a társaság Magyarországon, s közel 300 milliárd forint árbevételt ért el 2002-ben.
A General Electric új Consumer and Industrial üzletágának három regionális központja közül az egyik Budapestre került - mondta az üzletág európai, közel-keleti, afrikai és indiai régiójának elnöke, Ruben C. Berumen szerdai bemutatkozó sajtótájékoztatóján. A januárban átszervezéssel létrejött új üzletág összesen 75 ezer főt foglalkoztat, ebből az említett régióban 26 ezret, Európában 22 ezret, Magyarországon pedig 12 ezret.

Barcelona előtt

Budapest a spanyolországi Barcelonával vetélkedve lett a régiós központ - mondta el Berumen, aki éppen Barcelonából költözik Magyarországra. A Consumer and Industrial üzletág - amely 14 milliárd dolláros árbevételével a GE egyik legnagyobb üzletága - a General Electric Power Controls és Consumer Products üzletágak összeolvadásával jött létre. A GE Consumer Products európai központja eddig is Magyarországon volt, miután a Tungsramot 1989-ben privatizáló GE 2002-ben Londonból Budapestre helyezte a GE Lighting európai központját. A társaság árbevétele 2002-ben 298 milliárd forint volt.

Szintén Budapesten működik a GE két világítástechnikai kutatás-fejlesztési központja közül az egyik, és itt dolgozik az a vezető mérnök, Böröczki Ágoston, aki a közelmúltban első magyarként megkapta a GE Edison díját, amellyel a cég a legjobb fejlesztőit díjazza. Böröczki az elismerést egy új, autóipari lámpacsalád kifejlesztéséért kapta. Az Edison díj kitüntetettje egy általa választott egyetemnek 25 ezer dollárt adhat át - mondta Berumen.

Repülőgép-alkatrészek

A 2003-as év pozitívumai között említette Szini István, a GE Hungary igazgatóságának elnöke, hogy az év nagyobb részében a Lighting gyárai teljes kapacitás kihasználtsággal dolgoztak és hogy jelentősen növelte termelését az ózdi gyár, valamint a magyarországi erőműalkatrész- és repülőgépalkatrész-gyártó üzem is. Szintén a pozitívumok között említette, hogy jelentősen bővítette tevékenységi körét a GE által 2002 végén létrehozott magyarországi szolgáltató központ (GE Hungary European Operations Services), amely a cég európai részlegei számára nyújt 14 nyelven különféle szolgáltatásokat.

A GE jelenleg két szolgáltató központtal rendelkezik Budapesten, a GE Hungary European Operations Services mellett ugyanis itt van a korábbi Lighting európai szolgáltató központja is. Az erőforrások koncentrálásával a jövőben lehetőség nyílhat újabb termékek magyarországi gyártására is.