Ilona
17 °C
32 °C

Génszennyezett rizs került Magyarországra

2006.09.29. 08:08
Az eddigi hazai ellenőrzések egy mintában kimutatták a keresett génmódosítást. Most a megerősítő vizsgálat folyik, amely napokon belül befejeződik. A hatóságok további tíz mintát ellenőriznek, zár alatt pedig ma összesen 26 importtétel van.

Bejutott a nem engedélyezett génmódosított (GMO) fajtával szennyezett amerikai rizs a magyar piacra. Deák Ferenc, az agrártárca osztályvezetője a Világgazdaságnak elmondta: az eddigi hazai ellenőrzések egy mintában kimutatták a keresett génmódosítást. Most a megerősítő vizsgálat folyik, amely napokon belül befejeződik. A hatóságok további tíz mintát ellenőriznek, zár alatt pedig ma összesen 26 importtétel van.

Nagy a valószínűsége annak, hogy a génszennyezett rizsből a hazai fogyasztók is vásároltak - mondta az osztályvezető. A hatóságok a pozitívnak bizonyult mintát az egyik élelmiszerláncban forgalmazott, 891 kilogrammos rizskészletből vették, de Deák Ferenc az üzlethálózat nevéről - a megerősítő kontrollra hivatkozva - nem kívánt nyilatkozni. A tételt egyébként az amerikai GMO-ügy kipattanásakor maga az üzletlánc zárolta, még a hatósági vizsgálat megkezdése előtt. Nem tudni azonban, hogy addig az importrizsből mennyit adtak el. Erről az élelmiszerlánc a napokban ad tájékoztatást a hatóságoknak.

Mint ismert, a botrány amiatt robbant ki, hogy a közelmúltban az USA-ban kiderült: olyan GMO-rizs került kereskedelmi forgalomba, amely nem esett át a szükséges hatósági és környezeti ellenőrzéseken. Szakértők már korábban azt valószínűsítették, hogy a génmódosított fajtával szennyezett amerikai termékek az uniós (így a magyar piacon) is megjelentek, mivel az USA rizsexportjának jelentős része az EU-ba irányul. Brüsszel a botrány kirobbanása után intézkedett, hogy csak olyan amerikai rizs érkezhet az unióba, amelynek van GMO-mentességet igazoló amerikai laboratóriumi igazolása.