Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Kétszázezren váltottak biztosítót

2004.01.08. 08:47
Soha ennyi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (gfb) nem mondtak fel, mint tavaly év végén: a biztosítóktól származó információink szerint több mint 200 ezer autótulajdonos jelezte, hogy 2004-ben új társasággal szeretne szerződést kötni.
A végleges számok ugyanakkor csak február végén válnak ismertté, hiszen továbbra is sok olyan ügyfél van, akik - nem egy esetben malus-besorolásuk miatt - előző biztosításuk felmondása nélkül szerződnek új társasággal. Vannak ugyanakkor szép számmal olyanok is, akik a díjemelési értesítő kézhezvétele után, a díjemelkedés miatti első haragjukban küldik el felmondólevelüket korábbi biztosítójuknak, ám ezután - sok esetben kényelmi okokból - mégiscsak az előző cégnél maradnak. Az bizonyosnak látszik, hogy a 2004-es év lesz az első, amikor a piaci pozíciók átalakulása számottevő lesz. Ez döntően az üzletbe belépő két új biztosítónak, az Unionnak és a Magyar Posta Biztosítónak köszönhető, amelyek igen olcsó díjaiknak és áttekinthető díjstruktúrájuknak köszönhetően igen komoly állománnyal tudtak indulni.

Az újak

A Magyar Posta Biztosítónál a feldolgozás jelen állásában 62 ezer új szerződőt tartanak nyilván - tájékoztatott Mészáros László Péter nem életági biztosítástechnikai vezető. Az ügyfelek több mint 50 százaléka vidéki, 54 százalékuk 45 évesnél idősebb. A vidéki ügyfelek közül körülbelül 9 ezren élnek a Budapest környéki agglomerációban - a postabiztosító volt az egyetlen, ahol nem számított emelt kockázatúnak ez az ügyfélkör. Bár a szerződők 12 százaléka 25 év alatti, Mészáros László Péter szerint összesített átlagdíjuk az előzetesen kalkuláltnál kedvezőbb. Az Union Biztosítónál ajánlati szinten több mint 50 ezer szerződőnél tartanak, a feldolgozás gőzerővel folyik - nyilatkozta Maják Viktor marketingigazgató. A szolgáltatását 2003-ban megkezdő társaság már veszített is ügyfeleket, ám ezek száma száz alatt van. A cég sikeresnek ítéli meg a Magyar Autóklub tagjainak kínált Klub kötelező termékét - több mint 10 ezer új ügyfél választotta ezt a konstrukciót -, s sok új ügyfelet hozott a közszolgálati dolgozóknak kialakított kedvezményes díjtábla is.

Százezer felmondás

Sipos József, a 3,6 millió szerződés közel felét magáénak tudó Allianz Hungária Biztosító ügyvezető igazgatója szerint míg a 2002-es váltási időszakban 100 ezer alatt maradt felmondásaik száma, most több mint százezer ügyféltől kaptak felmondólevelet. Ugyanakkor a mostani állapot szerint új szerződéseik száma az egy évvel ezelőttihez hasonlóan 60 ezer felett lesz. A Generali-Providenciánál statisztikai elemzések hiányában nem kívántak választ adni kérdéseinkre, ám információink szerint a piac második legnagyobb szereplőjénél a felmondások száma 50 ezer körül mozog. Ugyancsak elzárkózott az adatközléstől az OTP Garancia Biztosító is. A kötelező díjbevételi rangsorában harmadik helyen álló Argosz Biztosítónál Megyeri Gábor lakossági ügyféligazgató tájékoztatása szerint nem történt érdemi változás: a közel 20 ezer felmondást lényegében ugyanannyi új szerződés pótolja. A kötelező kampányidőszakában névváltáson is átesett Uniqa Biztosítónál Csermely Tibor termékmenedzser még csak a december közepéig feldolgozott adatok alapján tudott beszámolni óvatos előrelépésről: tájékoztatása szerint az 5 ezer felmondással szemben mintegy 10 ezer új szerződés áll.

Hasonló arányt tud felmutatni az ÁB-Aegon: Szombat Tamás gépjármű-biztosítási igazgató tájékoztatása szerint mintegy 9 ezer felmondásuk döntően az idősebb, vidéki autósoktól érkezett, akik helyett 16-18 ezer "fizetőképesebb" fiatal városi autós érkezett, fiatal autóparkkal. Az ő választásukban sokat számított a társaság által kínált gyermekkedvezmény. Az elmúlt évben a fiatal fővárosi ügyfelek körében "arató" Európa Biztosító az idén épp számukra drágította meg leginkább szolgáltatását. Szigeti Ágnes ügyvezető igazgató szerint a tőlük távozó mintegy 3 ezer ügyfél zöme e korosztály tagjai közül került ki, emellett a társaság mintegy ezer károkozónak maga mondott fel. Az idősebb vidéki embereknek továbbra is kedvező díjakat kínáló társaság képviselője ugyanakkor közel 30 ezer új szerződésről számolt be.