Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Komoly zavarok a kötelező biztosításoknál

2004.06.04. 08:37
A minden korábbinál tömegesebb biztosítóváltás miatt a társaságok késlekedtek a gfb-kötvények elkészítésével, így több autós kényszerült arra, hogy magyarázkodjék a rendőröknek, a hatóságnak.
Az év eleji tömeges, több mint 200 ezer szerződést érintő kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződésváltás komoly zavarokat okozott. Sok ügyfél panaszkodik amiatt, hogy díjfizetéséről még a mai napig sem kapta meg az igazolószelvényt. A biztosítótársaságok ezeknek a fennakadásoknak egy részét a postahivatalokra is foghatják, akad azonban kézzelfogható bizonyíték is arra, hogy számos esetben csak jóval a törvényben előírt 30 napos határidő után sikerült kötvényesíteni az új ajánlatokat.

110 ezer hiányzó

Az idei első negyedévhez képest 90 ezerről 110 ezer fölé nőtt azon gépjárművek száma, amelyek esetében a Belügyminisztérium Központi Adatfeldolgozó Hivatalának nyilvántartása szerint hiányzott az érvényes biztosítási szerződés - tájékoztatta a Napi Gazdaságot Baráth Tímea. A hivatal főosztályvezetője azonban úgy véli, a "problémás esetek" lényegében csak az elmúlt egy év alatt újonnan üzembe helyezett gépjárművek 20 százalék feletti növekedését képezik le. Az ugyanakkor már valóban a biztosítóváltás számlájára írható, hogy a hivatal nyilvántartása szerint biztosítás nélküli autók esetében a korábbi 7 százalékról 10 százalék fölé nőtt azon kocsik aránya, ahol az autó tulajdonosa felszólításra be tudta mutatni, hogy rendelkezik érvényes szerződéssel, noha a hivatali nyilvántartásban ennek nyoma sem volt.

A biztosítók jelentős része előre meghatározott időszakonként küldi meg az új és felmondott szerződések adatait a Belügyminisztériumnak, ám akad már olyan társaság is, amelyiknél valós idejű az adatszolgáltatás - azaz a szerződés megkötésének pillanatában üzenet érkezik a hivatalhoz. A főosztályvezető szerint a hazai gépjárműpark biztosítottságára nézve kedvező az a változás, hogy a problémás ügyek esetében a korábbi 7-8 százalékról tartósan 5 százalék alá szorult az az arány, amikor - a hivatal jelzésére - a területileg illetékes jegyzőnek intézkednie kell a biztosítással nem rendelkező gépkocsi forgalomból történő kivonásáról és a rendszám leszereléséről.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft