Emőke
-4 °C
9 °C

Duplázódott a lakossági befektetések száma

2004.01.08. 10:58
Nőtt a magyar lakosság fogékonysága a pénzügyek iránt, és a korábbiaknál többen rendelkeznek befektetéssel - derül ki a Gfk Piackutató Intézet legújabb felméréséből. Legelterjedtebb a rövid távú bankbetét és folyószámla, második legnépszerűbb befektetési forma pedig az életbiztosítás.
Magyarországon a befektetési szokások hasonlóak az átlagos nyugat- és közép-európai szokásokhoz. A rövid távú bankbetét és folyószámla a legnépszerűbb, ezt követi az életbiztosítás. A ranglista harmadik helyén azonban a nyugdíjalap áll Magyarországon és régiónk többi országában, míg Nyugat-Európában a részvény - állapította meg a GfK Piackutató Intézet.

Gyors növekedés

Amíg 2002 őszén megtakarított pénzéből a magyar háztartások mindössze 27 százaléka rendelkezett befektetéssel, addig 2003 októberben már 45 százalék. A szokatlanul gyors tempó fő oka, hogy a pénzügyi közvetítő rendszer sikeresen nyerte meg banki ügyfélnek a fiatal felnőtteket. A sok új folyószámla-tulajdonos tükröződik a befektetők számának növekedésében. Ahol a háztartás pénzügyi döntéshozója 40 évesnél fiatalabb, ott ötven százalékot meghaladó aránnyal többséget képviselnek a befektetők.

A fejlődés azonban nem jár együtt a befektetések számnak gyarapodásával. Amíg ugyanis korábban az átlagos magyar befektető három-négy, sőt több különböző eszközben tartotta megtakarítását, addig most egy, legfeljebb két lehetőségre összpontosít. A befektetői magatartásra erősen hat, hogy a lakosság hitelfelvételei 2002-ben rendkívüli mértékben nőttek.

Főleg vállalkozók fektetnek be

Foglalkozás szerint a pénzügyi befektetéssel rendelkezők közül kiemelkednek az önálló vállalkozók, hiszen közel kétharmaduk tartozik ebbe a csoportba. Természetesen a magasabb jövedelmű háztartások nagyobb része él a különböző lehetőségekkel, mint az alacsonyabb jövedelműeké. A legalább háromtagú háztartások nagyobb aránya gondoskodnak ilyen formában is a jövőről, mint az egyedül vagy kettesben élők.

Regionálisan vidéken sokkal nagyobb a befektetési hajlandóság, mint a fővárosban. A budapestiek közül csak 27 százalék rendelkezik befektetett pénzvagyonnal, míg az ország többi részén élők majdnem fele.

A befektetési formák közül rövid távú bankbetétje és folyószámlája a háztartások húsz százalékának van, ami egy év alatt hat százalékpont növekedést jelent. Azok aránya, akik életbiztosítást kötöttek, 12 százaléknál stagnál. Valamely nyugdíjalapnak a háztartások pénzügyi döntéshozóinak négy százaléka tagja, szemben az egy évvel korábbi hat százalékkal.

A cseheknél több a befektetés

A magyarok befektetései általában hasonlítanak a csehekére és a lengyelekére. Akad különbség is, például, hogy Csehországban a háztartások 55 százaléka rendelkezik valamilyen pénzügyi befektetéssel. Figyelemre méltó, hogy a nyugdíjalapban érdekelt cseh háztartások aránya négy százalékponttal, hatra csökkent egy év alatt.

Lengyelországban is az életbiztosítás a második legnépszerűbb befektetés, de csak a háztartások hat százaléka él vele.