Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Papíráru és tejtermék a sláger

2004.05.06. 13:47
A saját márkák részesedése 15 százalék a napi fogyasztási cikkek tavalyi, 2095 milliárd forintos forgalmából. Két százalékponttal több, mint az előző évben, állapítja meg a GfK Piackutató Intézet új tanulmánya a kereskedelmi márkák terjeszkedéséről.
Ha a saját márkák piaci részesedésésének két százalékpontos növekedése mögé nézünk, akkor valójában igen gyors terjeszkedést tapasztalhatunk - állapítja meg a Gfk Piackutató Intézet legújabb tanulmánya. Forintban ugyanis a kereskedelmi márkás termékek forgalma egyik évről a másikra 25 százalékkal növekedett, és tavaly elérte a 314 milliárd forintot. A 2002. évi 13 százalék ugyanis még csak 252 milliárd forintot jelentett.

Mennek a saját márkák

A különböző termékcsoportok forgalmából a legnagyobb részarány a saját márkákra sűrített tejnél (50 százalék), papír zsebkendőnél (43) és papírtörlőnél (42) jut. Általában magas a kereskedelmi márkák részesedése a háztartási papíráru és a tejtermék mellett állateledelből és alapvető élelmiszerből. Az átlagosnál sokkal kisebb forgalom jut kereskedelmi márkákra a nagy kategóriák közül, például teából (5 százalék), samponból (4) és csokoládéból (3).

A napi fogyasztási cikkek forgalmán belül a Tesco saját márkáira jut a legnagyobb rész, majd a Penny és a Coop következik. A hipermarket lánc harmadik éve vezeti a listát, amelynek élén 2000-ben még a Penny Market állt. A bolttípusok közül a diszkonté a pálma. A Penny, Plus és Profi együttes forgalmának 25 százalékát adják a saját márkás termékek. Második helyen a lánchoz tartozó kis bolt áll, ahol főleg a CBA, Coop és Reál értékesítéséből 19 százalék jut saját márkákra. Egyaránt 16 százalék a saját márkák részaránya a hiper- és szupermarket, valamint a Cash&Carry bolttípusban.

Kis boltokban kevés

Az önálló kis boltokban alacsony, mindössze öt százalékos a kereskedelmi márkák részaránya, amelynek forrása általában a Cash&Carry áruház. Magas viszont a marketingtámogatás nélküli kis magyar márkák 37 százalékos piaci részesedése ebben a bolttípusban. A háztartások napi fogyasztási cikk vásárlásaiból 56 százalék jut az úgynevezett "A" márkákra, amelyek lehetnek nemzetköziek vagy hazaiak, de mindenképpen kapnak márkatámogatást. A kis, marketingtámogatás nélküli hazai "B" márkák részaránya 28 százalék a napi fogyasztási cikkek értékesítéséből.

A GfK elemzése megállapítja, hogy a kereskedelmi márkák vásárlóinak legnagyobb vásárlói csoportja családban él egy vagy több gyermekkel, 30-50 éves, továbbá legalább közepes jövedelemmel rendelkezik. A kiskereskedelem további koncentrációja miatt a kereskedelemi márkás termékek pozíciójának erősödése várható a piacon.