Konstantin
12 °C
25 °C

Elégedettek a magyarok?

2001.06.26. 16:03
Tizenegy éve, 1991 óta nem volt olyan elégedett a magyar, mint most - derül ki a Gfk Hungária kutatásából. A csehek és a lengyelek is kissé optimistábbak lettek, nem beszélve a szinte hihetetlenül vidámkodó szlovénekről. Bezzeg a borús ukránok, románok, bolgárok és oroszok, ők egyre lejjebb lógatják a fejüket.

Nem mind Laibach, ami szlovén

A magyar lakosság kétharmada többé-kevésbé elégedett az életszínvonalával az idén - állítja a Gfk Hungária. Ezzel nem állunk rosszul, ám meg sem közelítjük a szlovénokat, akiknek 78 százaléka úgy érzi, jól él.

Sokarcú kétharmad

A "többé-kevésbé" második tagja később azért árnyalni fogja a képet. A család anyagi helyzetére vonatkozó válaszok fényében pedig meglepő, hogy a válaszolók általánosságban elégedettnek mondták magukat.

Ezer-ezer fő válaszolt januárban, februárban és márciusban, harmaduk összegezve elégedettnek mondta magát. Ez az arány 1999 előtt még 19 és 24 százalék között ingázott.

Sokan elértek sok mindent

Ha árnyaltabb válaszokat kérünk, sokkal érdekesebb dolgokra derül fény. Határozottan elégedettnek 5 százalék mondja magát. Következő 17 százalék úgy fogalmaz, hogy sokat elért az életben. Újabb 47 százalék abból, amit szeretett volna, jó néhány dolgot elért. Az 1992-es mélyponton nem volt fele annyi nagyon elégedett honfitársunk sem.

67 százalék nem békült ki az anyagi helyzetével

Ha közvetlenül az interjúalany családjának anyagi helyzetére kérdeztek rá, máris olyan válaszok érkeztek, amelyek érdekes kérdéseket vethetnek fel a kétharmados elégedettségről. A válaszolóknak ugyanis csak 33 százaléka elégedett, 44 százalék nem az, míg 23 százalék nagyon nem.

Étel, ital, férfi, nő

Mire költené, ha önnek a jelenleginél több pénze lenne? A magyarok legnagyobb arányban a lakás otthonosabbá tételét, majd a ruházati cikkeket, élelmiszert a háztartási kiadásokkal említi.

Minden kelet-európai egyforma?

Nem. A cseheknél a nyaralás megelőzi a lakást, utána pedig az autó következik. A szlovákoknál lakás, autó, hobbi a sorrend. A lengyelek a lakás szépítése után legtöbben az öltözködést és háztartási felszereléseket említik. Bulgáriában és Oroszországban élelmiszer, ruha, nyaralás az első három vágyott cél. Ukrajnában majdnem ugyanez a helyzet, de a harmadik a lakás szépítése. Szlovéniában főleg nyaralásra, autóra és ruhára költenék, ha több pénzük lenne. Horvátországban viszont lakásuk otthonosabbá tételére, autóra vagy élelmiszerre.