Máté, Mirella
14 °C
30 °C

Elektromos fogkefe és DVD a sláger

2002.12.16. 12:45
Mikrósütő helyett már inkább mosogatógépet vesz a magyar. A szórakoztató elektronikai készülékek közül a DVD megy, a háztartási kisgépek között pedig az elektromos fogkefe viszi a prímet - derül ki a GfK Piackutató Intézet felméréséből.
A legutóbbi évek 80-90 milliárd forint körül stagnáló forgalma után idén az elektromos háztartási nagygépeknél jelentős növekedés várható. Az első félév során, február-július között értékben 10, mennyiségben pedig 20 százalék körül nőtt az értékesítés a tavalyi hasonló időszakhoz képest. A különbség fő oka, hogy csökkennek az árak.

Az idei év érdekessége, hogy a GfK február-márciusban olyan kiemelkedő forgalmat regisztrált, mint más években csak karácsony előtt. A váratlanul kiugróan sok vásárlás megnehezíti az előrejelzést.

Mikró minden háztartásban?

Amíg korábban a mikrohullámú sütő iránt növekvő kereslet húzta a piacot, addig idén eddig a nyárnak köszönhetően a hűtőgépek, illetve a mosogatógépek eladása nőtt a legnagyobb mértékben, mind az értéket, mind a mennyiséget tekintve. Úgy látszik, mikrohullámú sütőből a háztartások ellátottsága közeledik a telítettséghez -állapítja meg a felmérés.

A szórakoztató elektronikai készülékek iránt korábban emelkedő kereslet most kezd alábbhagyni, forgalmuk az előrejelzés szerint stagnál ebben az évben, esetleg elmarad a tavalyi 100-110 milliárd forinttól, és feltehetően mennyiségben sem érik el a tavalyi szintet annak ellenére, hogy az árak tovább csökkennek. Mind mennyiségben, mind értékben fellendülés tapasztalható a DVD-nél, ugyanígy a CD-vel összekapcsolható készülékeknél is.

A háztartási kisgépek piaca várhatóan idén is 20 milliárd forint körül alakul, ahogyan a múlt évben is. Mennyiségben stagnál a hajszárító, gőzölős vasaló és a különböző konyhai kisgépek értékesítése. Mind mennyiségben, mind értékben leginkább az elektromos szájápolás eszközeinek, azon belül pedig különösen a fogkefe értékesítése növekszik, de pozitív trend jellemzi az év első felében a hajnyírót és az elektromos vízforralót is - derül ki a piackutató jelentéséből.