Árpád
-2 °C
4 °C

Elektromos fogkefe és DVD a sláger

2002.12.16. 12:45
Mikrósütő helyett már inkább mosogatógépet vesz a magyar. A szórakoztató elektronikai készülékek közül a DVD megy, a háztartási kisgépek között pedig az elektromos fogkefe viszi a prímet - derül ki a GfK Piackutató Intézet felméréséből.
A legutóbbi évek 80-90 milliárd forint körül stagnáló forgalma után idén az elektromos háztartási nagygépeknél jelentős növekedés várható. Az első félév során, február-július között értékben 10, mennyiségben pedig 20 százalék körül nőtt az értékesítés a tavalyi hasonló időszakhoz képest. A különbség fő oka, hogy csökkennek az árak.

Az idei év érdekessége, hogy a GfK február-márciusban olyan kiemelkedő forgalmat regisztrált, mint más években csak karácsony előtt. A váratlanul kiugróan sok vásárlás megnehezíti az előrejelzést.

Mikró minden háztartásban?

Amíg korábban a mikrohullámú sütő iránt növekvő kereslet húzta a piacot, addig idén eddig a nyárnak köszönhetően a hűtőgépek, illetve a mosogatógépek eladása nőtt a legnagyobb mértékben, mind az értéket, mind a mennyiséget tekintve. Úgy látszik, mikrohullámú sütőből a háztartások ellátottsága közeledik a telítettséghez -állapítja meg a felmérés.

A szórakoztató elektronikai készülékek iránt korábban emelkedő kereslet most kezd alábbhagyni, forgalmuk az előrejelzés szerint stagnál ebben az évben, esetleg elmarad a tavalyi 100-110 milliárd forinttól, és feltehetően mennyiségben sem érik el a tavalyi szintet annak ellenére, hogy az árak tovább csökkennek. Mind mennyiségben, mind értékben fellendülés tapasztalható a DVD-nél, ugyanígy a CD-vel összekapcsolható készülékeknél is.

A háztartási kisgépek piaca várhatóan idén is 20 milliárd forint körül alakul, ahogyan a múlt évben is. Mennyiségben stagnál a hajszárító, gőzölős vasaló és a különböző konyhai kisgépek értékesítése. Mind mennyiségben, mind értékben leginkább az elektromos szájápolás eszközeinek, azon belül pedig különösen a fogkefe értékesítése növekszik, de pozitív trend jellemzi az év első felében a hajnyírót és az elektromos vízforralót is - derül ki a piackutató jelentéséből.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?