Klaudia
-4 °C
2 °C

Kivonul a Giacomelli?

2003.08.21. 10:54
A fóti és debreceni bolt után a Westend City Centerben is bezárt a sportszereket forgalmazó Giacomelli zászlóshajójának számító üzlete. Még nem látszik tisztán, hogy időszakos leállásról vagy teljes kivonulásról van-e szó.
A beszállítók úgy vélekednek, hogy a kapcsolatok normalizálása a Giacomellivel a fizetési fegyelem megerősítésének függvénye - tájékoztatták a Napi Gazdaságot az áruházlánc egyik legnagyobb partnerénél, a Nike Magyarországnál. Utóbbi cég a múlt évi fizetési zavarok hatására az idén már leállította fuvarjait.

A nyugati boltok is bezárhatnak

A szállítók jellemzően az olasz anyavállalattal tárgyalnak az esetleges kinnlevőségek rendezéséről. A négy és fél évvel ezelőtt alapított, 139,3 millió forint jegyzett tőkéjű Giacomelli Sport Kft. tulajdonosai a közvetlen befolyással bíró luxemburgi Giacomelli Sport International SA, valamint az olaszországi Riminiben székelő Giacomelli Sport Group S.p.A. Szakmai körök szerint az utóbbi problémái vezettek a magyarországi helyzethez. A túl nagyra nőtt áruházlánc valószínűleg kimerítette tartalékait, ami a nyugat-európai boltok bezárásához vezethet.

Már csak a készletek leépítése folyik?

A magyar leányvállalat egyébként alapítása után kiválóan teljesített. A társaság összesen hét sportszeráruházának a nagy budapesti bevásárlóközpontok mellett vidéken több Auchan és Cora adott helyet. A Corákban működő üzletekben egy ideje szünetel az árusítás. Az áruházlánc még nyitva tartja üzleteit a budaörsi és a dunakeszi Auchanban, a Camponában, illetve a Pólus Centerben, de egyes vélemények szerint csupán a készletek leépítéséről van szó. Az üggyel kapcsolatban a Napi Gazdaság többször próbálta elérni a Giacomelli vezetőit, ám megkeresésükre egyszer sem reagáltak.

Jön a Hervi's

Úgy tűnik, az olasz vállalat konkurense, a Hervis Kft. lesz a történtek haszonélvezője. A vállalat magát megnevezni nem kívánó vezetői úgy tájékoztatták lapunkat, hogy már vételi ajánlatot tettek a Giacomelli egyes üzleteire, további konkrétumokat azonban nem árultak el. A Hervis első áruháza 1997-ben nyílt meg a Spar Kft. tulajdonában lévő kispesti Europarkban, ezt követte a Mammut2-ben és az Árkád bevásárlóközpontban lévő üzletük. A százötvenmillió forint jegyzett tőkéjű vállalat egy felvásárlás esetén a tulajdonos Hervis Intarnational GmbH. támogatását is maga mögött tudhatja. A két áruházlánc üzletei egyenként átlagosan 2000 négyzetméteren, 1600 négyzetméteres eladótérrel működnek és boltonként nagyjából 1-2 százalékban részesednek a GfK Hungária felmérései alapján 49 milliárdosra becsülhető sportruházati piacból.