Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Közös programot dolgoz ki a kormány és a jegybank

2002.05.30. 12:13
A Gazdasági kabinet ülésén megállapodás született arról, hogy a kormányzat és a jegybank másfél-két hónapon belül közös programot dolgoz ki, amely iránytű lesz a a kormány és a jegybank számára.
Az idén a gazdaság várhatóan 3,5-4 százalékkal növekszik - mondta László Csaba pénzügyminiszter a Gazdasági kabinet ülését követő sajtótájékoztatón.

László Csaba elmondta: 2002-ben az MNB által meghatározott inflációs cél várhatóan a felső határon, vagyis 5,5 százalékon teljesül.

A tárca idén 172,5 milliárd forintos költségvetési hiány-növekedést vár a leköszönő pénzügyminiszter által átadott dokumentumok alapján.

A legfőbb célkitűzésekben egyetért a jegybank és a PM

A Gazdasági kabinet ülésén megállapodás született arról, hogy másfél-két hónapon belül a kormányzat és a jegybank közös makrogazdasági pályát meghatározó programot dolgoz ki, amely iránytű lesz a jövőben a kormány és a jegybank számára.

Járai Zsigmond, a jegybank elnöke elmondta, a legfőbb célkitűzésekben egyetértés van. Ezek az európai uniós csatlakozás, az euró bevezetése, a Gazdasági és a Monetáris Unióhoz való csatlakozás feltételeinek megteremtése, a maastrichti kritériumok teljesítése.

A jegybankelnök kijelentette, hogy az MNB támogatja a gazdasági növekedés gyorsítását, és ezzel párhuzamosan az infláció csökkentését célzó programot. Kockázatnak nevezte ugyanakkor az államháztartási hiány 2002-es növekedését, illetve a 2003-as előreláthatóan magas deficitet.

Óvatos jövedelempolitika

A Gazdasági kabinet egyetértett abban, hogy csökkenteni kell a közszolgálati és a versenyszféra bérei közötti különbséget.Csillag István gazdasági miniszter hangsúlyozta, ez a szerkezeti torzulások megszüntetését szolgálja, és egyszeri intézkedéssorozatot jelent.

A kormányzat olyan megállapodásra törekszik az érdekegyeztetésben, amely hosszú távon biztosítja - a pénzügyminiszter megfogalmazása szerint - az óvatos jövedelempolitika érvényesülését. Ez kulcsszerepet játszhat 2003-ban az inflációs célok teljesülésében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!