Leonóra, Inez
-3 °C
6 °C

GKI: optimistábbak vagyunk

2003.05.12. 10:20
Féléves romlás után áprilisban kissé emelkedett a GKI Gazdaságkutató Rt. konjunktúra-indexe. Az üzleti várakozások az ipari cégek kedvező véleményének köszönhetően javultak, a foglalkoztatási várakozások viszont romlottak. A lakosok arra számítanak, hogy a következő egy évben javul anyagi helyzetük. A legoptimistábbak az észak-alföldiek.
Az Európai Unió támogatásával végzett GKI-felmérés szerint a fogyasztói és az üzleti várakozások is javultak. Az üzleti várakozások az ipari cégek kedvezőbb véleményének eredményeként váltak kedvezőbbé. Az építőipari várakozások lényegében nem változtak, a kereskedelmiek pedig kis mértékben tovább romlottak.

Még mindig pesszimista a hangulat

A szezonális hatásoktól megtisztított konjunktúra-index így is változatlanul negatív értéket mutat. A megkérdezettek plusz száz és mínusz száz között "osztályozhatják" várakozásaikat. Idén a fogyasztói bizalmi index januárban -12,2 volt, ez márciusra -22,5-re csökkent; a legfrissebb, áprilisi adat -19,2-es értéket mutat. Az üzleti szféra kevésbé pesszimista: az idei legalacsonyabb érték is csak -13,1 volt, áprilisban -11,4-es eredménye született. A fogyasztói és üzleti bizalmi indexből kihozott konjunktúra-mutató áprilisban -13,4 volt, ami körülbelül két ponttal jobb, mint a márciusi.

Az iparban a termelési színvonal megítélése minimálisan, a rendelésállományé viszont jelentősen javult, bár ez utóbbin belül az exporté csak szerény mértékben. A foglalkoztatási várakozások romlottak, ezen belül a felvételt tervezők aránya nem változott, a leépítésre készülőké viszont nőtt.

Az építőiparban a termelési színvonal megítélése három hónapos romlás után áprilisban kissé javult, a rendelésállomány megítélése érdemben nem változott. A kereskedelmi cégek enyhén javuló üzletmenetről, magasabb átlagos készletszintről és valamivel kisebb megrendelési hajlandóságról számoltak be.

Csökkent a vásárlási kedv

A GKI fogyasztói bizalmi index értéke a választási éveket jellemző tavalyi megugrás után most hasonló, mint két évvel ezelőtt. A válaszadók saját pénzügyi helyzetüket a márciusinál kedvezőtlenebbnek látták, de a következő 12 hónapra kismértékű javulást vártak. A lakosság vásárlási kedve kissé romlott, de a következő 12 hónapot illetően az emberek optimistábbak, mint márciusban. Noha némileg csökkent azok aránya, akik szerint kedvező az alkalom a megtakarításra, a korábbinál többen gondolták úgy, hogy képesek lesznek megtakarítani a következő egy évben.

Csak a Dél-Dunántúlon romlott a hangulat

Magyarország hét régiója közül hatban javultak a háztartások várakozásai. A legnagyobb mértékben a Nyugat-Dunántúl, a Közép-Dunántúl és az Észak-Alföld lakosainak véleménye javult. Ezzel szemben a Dél-Dunántúlon kissé romlott a lakosság véleménye. Az itt élők a legpesszimistábbak, de a dél-alföldiek várakozásai sem sokkal jobbak. Érdekes módon leginkább az észak-alföldiek várják bizakodóan a következő hónapokat, holott abban a régióban számos hátrányos helyzetű térség van (Szabolcsban éppúgy, mint a Hajdúságban).

Az ország gazdasági helyzetének megítélése egyértelműen javult. A megkérdezettek áprilisban az előző havinál valamivel magasabb ütemű áremelkedésről számoltak be, a következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozásaik mérséklődtek. A válaszadók a munkanélküliek számának csökkenését várták.