Auguszta
-3 °C
2 °C

GKI: romlanak a várakozások

2003.07.14. 08:55
Júniusban a lakossági és az üzleti várakozások egyaránt romlottak - derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt. felméréséből. A visszaesés jelentős: a májusi mínusz 11,8 pont helyett mínusz 16 lett az új index. Ez a márciusival azonos mértékű; korábban négy évvel ezelőtt voltak ilyen rosszak a kilátások. Az üzleti szereplők kevésbé pesszimisták, a lakossági várakozások azonban mínusz 23 pont alá csökkentek.
Kedvezőtlenebbek lettek az üzleti szektor és a fogyasztók várakozásai is júniusban - áll a GKI Gazdaságkutató Rt. legfrissebb, az EU támogatásával végzett jelentésében. Júniusban érezhetően romlott, a májusi mínusz 11,8 pontról mínusz 16 pontra süllyedt a GKI konjunktúra-indexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke.

Újra négyéves mélyponton a mutató

A mutató idén márciusban, azt megelőzően pedig négy éve volt a jelenlegihez hasonló alacsony szinten. A felmérés szerint az üzleti várakozások az áprilisi-májusi szerény javulás után most a márciusinál is valamivel rosszabbak, az üzleti bizalmi-index mínusz 13,4 pontra csökkent a megelőző havi mínusz 8,4 pontról.

Az iparban egyértelmű a pesszimizmus erősödése - áll a közleményben. Az építőiparban az elmúlt időszak megítélése is romlott. Határozott pesszimizmus érezhető a rendelésállománnyal és a foglalkoztatással kapcsolatban is. A lakásépítéssel foglalkozó cégek várakozásai azonban kedvezőek.

A kereskedők semmi jóra nem számítanak

Erőteljesen nőtt a pesszimizmus a kereskedelemben is. A megrendelési hajlandóság és az ország gazdasági helyzetéről alkotott vélemény egyaránt rosszabb lett az elmúlt hónapban, mint volt egy évvel korábban.

A fogyasztói bizalmi index értéke a választási éveket jellemző tavalyi megugrás után valamivel a két évvel ezelőtti szint alatt volt. A visszaesés több mint kétpontos, a májusi mínusz 21,4 pontról mínusz 23,5 pontra csökkent az index.

Tovább romlott a gazdasági helyzet megítélése

A válaszadók saját pénzügyi helyzetüket a májusinál valamivel kedvezőtlenebbnek látták. A következő 12 hónapban ennél nagyobb romlásra számítanak. Az ország gazdasági helyzetének megítélése ugyancsak rosszabb lett.

A megkérdezettek júniusban az előző havinál érezhetően alacsonyabb ütemű áremelkedésről számoltak be. A következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozásaik azonban ezzel azonos mértékben emelkedtek.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft