Gusztáv
-4 °C
1 °C

Bizakodó kereskedők, pesszimista fogyasztók

2003.08.18. 11:31
Az üzleti szektor várakozásai kedvezőbbé váltak, a fogyasztóké romlottak júniushoz képest - áll a GKI jelentésében. Lényegesen mérséklődött azoknak az aránya, akik szerint kedvező az alkalom a megtakarításokra.
Kissé javult júliusban a GKI Gazdaságkutató Rt. konjunktúra-indexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke. Az EU támogatásával végzett legfrissebb felmérés szerint az üzleti szektor várakozásai kedvezőbbé váltak, a fogyasztóké romlottak júniushoz képest.

A konjunktúra index júliusban mínusz 14,1 pontra emelkedett a megelőző havi mínusz 16 pontról. Az üzleti bizalmi index mínusz 10,2 pont volt, szemben az előző havi mínusz 13,4 ponttal. A fogyasztói bizalmi index pedig mínusz 23,5 pontról mínusz 25,1 pontra, 2001. januárja óta a legalacsonyabb értékre csökkent a hetedik hónapban.

Kedvezőbb az üzletmenet

Az üzleti várakozások javulásán belül az ipari bizalmi index jelentősen emelkedett, s idei legmagasabb értékét érte el. E mögött minden összetevő - a jelenlegi és a következő negyedévre várt termelés, a rendelésállományok, a készletek értékelése - kisebb-nagyobb mértékű javulása húzódik meg.

Az építőiparban az elmúlt háromhavi termelés megítélése nem változott az előző hónaphoz képest, de a tavalyinál most is lényegesen kedvezőtlenebb. A rendelésállományok megítélése tovább romlott, a foglalkoztatási várakozások viszont, ha nagyon enyhén is, de javultak.

A kereskedelemben a javulás sokkal kisebb a júniusi romlásnál. A válaszolók kissé kedvezőbb üzletmenetről, csökkenő átlagos készletszintről, viszont valamivel kisebb megrendelési hajlandóságról számoltak be.

A lakosság bizakodóbb

A fogyasztói bizalmi index az év eleji zuhanást követően március és június között - némi hullámzás mellett - lényegében stagnált, majd júliusban kissé tovább mérséklődött. A válaszadók saját pénzügyi helyzetüket a júniusinál kedvezőbbnek látták, s a következő 12 hónapban szintén enyhe javulást vártak. Az ország gazdasági helyzetének megítélése azonban ismét romlott.

A megkérdezettek júliusban az előző havinál valamivel magasabb ütemű áremelkedésről számoltak be, a következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozásaik viszont érezhetően mérséklődtek. Ugyanakkor a munkanélküliség enyhe emelkedésére számítottak.

A lakosság vásárlási kedve érezhetően emelkedett, s ezzel párhuzamosan lényegesen mérséklődött azok aránya, akik szerint kedvező az alkalom a megtakarításra.