Berta, Bettina
15 °C
26 °C

Egyszázalékos reálbér-növekedés várható

2003.10.17. 09:23
A jövő év első felében várhatóan korrekción esik át a magyar gazdaság, ami után a második hat hónap során ismét egészséges növekedési pályára áll - fogalmazott Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Rt. elnöke csütörtökön a VI. Vezérigazgató Talákozón Röjtökmuzsajon.
A korrekció részeként várhatóan jelentős jövedelem visszafogás következik be, aminek következtében a reálbér-növekedés alig egy százalék lehet.

Gyorsul a növekedés

Vértes szerint enyhén gyorsul a magyar gazdaság növekedése 2004-ben, s várhatóan az idei 2,8 százalékos GDP növekedésre 3,5 százalék rakódhat rá. A bővülést nem a lakossági fogyasztás generálja majd, e téren ugyanis jelentős lassulásra lehet majd számítani 2004-ben. Az erősödés hátterében a várt beruházások elindulása áll, amiben kiemelkedő szerepet vállal az állam, például az autópálya-építésekkel, illetve az európai uniós programokhoz kapcsolódó beruházásokkal. Vértes arra számít, hogy ezek a projektek élénkítést adnak majd az üzleti szféra beruházásainak is.

Inflációs sokk

A mesterségesen alacsonyan tartott infláció után, a jövő év első néhány hónapjában inflációs sokk várható Vértes szerint, ugyanis az idén decemberi - előzetes kalkulációk szerint - 5,2 százalékos pénzromlás után januárban 6,1 százalékos lehet a fogyasztói árindex növekedése, s az ezt követő néhány hónapban ez akár 6,5-7,0 százalékig is nőhet. Az elnök azonban hangsúlyozta, hogy a gyorsulás átmeneti lesz, s az év második felében lelassul a forint romlása: a GKI decemberre 5,5 százalék körüli havi inflációt vár.