Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Optimista üzleti szektor, pesszimista fogyasztó

2003.11.17. 10:52
A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket októberben a szeptemberinél valamivel rosszabbnak látták, de a következő 12 hónapban enyhe javulásra számítottak - derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt. felméréséből.
Októberben minimálisan, de javult a GKI Gazdaságkutató Rt. konjunktúra-indexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke. Az EU-támogatásával havonta végzett felmérés szerint ezzel folytatódott a március óta tartó, némi hullámzással kísért stagnálás. Ezen belül az üzleti szektor várakozásai kedvezőbbé váltak, a fogyasztóké romlottak.

Gyorsabb ütemű áremelkedés

Az iparban októberben az elmúlt és a következő negyedév termelésének, illetve kilátásainak megítélése is javult. A rendelésállományról alkotott kép is optimistább. A kereskedők javuló üzletmenetről és aktívabb megrendelési politikáról számoltak be. Az építőiparban kissé romlottak a foglalkoztatási várakozások.

A fogyasztók várakozása a nyári zuhanást követően ősszel stagnált. A válaszadók saját pénzügyi helyzetüket októberben a szeptemberinél valamivel rosszabbnak látták, de a következő 12 hónapban enyhe javulásra számítottak. Az ország gazdasági helyzetének megítélése ezzel szemben tovább romlott.

A megkérdezettek októberben az előző havinál gyorsabb ütemű áremelkedést érzékeltek, a következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozásaik szintén erősödtek. Ugyanakkor a munkanélküliség enyhe csökkenésére számítottak. A lakosság vásárlási kedve az előző havinál érezhetően magasabb volt, s a következő 12 hónapban további kismértékű javulást vártak. Emelkedett azok aránya is, akik szerint kedvező az alkalom a megtakarításra.