Arnold, Levente
17 °C
32 °C

A GKI szerint élénkül a gazdaság

2003.12.01. 11:22
Lassan, de javul a konjunktúra, s ezzel az ipar és az export teljesítménye - derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzéséből.
A külső egyensúly azonban jelentősen romlik, az infláció emelkedik. A reálkeresetek idén tíz százalék közeli mértékben növekednek. A forint árfolyama ingadozó, a kamatok magasak.

Gyorsuló termelés

Az ipari termelés csaknem fél éve hónapról hónapra gyorsul (szeptemberben a növekedés kilenc százalékos volt), s rendelésállománya is kedvező. Az első kilenc hónapban az ipari export közel nyolc százalékkal, belföldi értékesítése fél százalékkal emelkedett. Idén gyakorlatilag csak a bőr- és cipőipar termelése nem nőtt. Az építőipar elmaradása a tavalyi - kiugróan magas - szinttől folyamatosan mérséklődik. A kereskedelmi szálláshelyeken a vendégéjszakák száma, a szobakihasználtság és a szállásdíj-bevétel egyaránt csökkent, ezen belül azonban a belföldieké növekedett.

A gyors jövedelem-gyarapodás nyomán erőteljesen bővül a kiskereskedelmi forgalom. Az új gépjárműeladások növekedési üteme mintegy másfélszerese a kiskereskedelmének. Idén háromnegyed év alatt 15400 új lakást vettek használatba, két százalékkal kevesebbet a tavalyinál, de az építési engedélyek száma jelentősen tovább nőtt.

Emelkedik az adósság

A kivitel a nyári hónapoktól élénkül, az import azonban gyorsabban emelkedik az exportnál. Egyaránt nő a fogyasztási és a beruházási célú, valamint az energia-behozatal. Az üzleti szektor beruházásainak élénkülése kedvező jelenség. A folyó fizetési mérleg az áruforgalminál is kissé nagyobb mértékben romlik, a deficit várhatóan meghaladja a GDP hat százalékát. A beáramló működőtőke a privatizációs bevételek következtében lényegesen magasabb lesz a tavalyinál, kiugró lesz azonban a tőkeexport is. Az ország nettó külföldi adóssága emelkedik.

Az infláció nyár óta, ha a korábban feltételezettnél lassabban is, de ismét emelkedik. Az elmúlt három évben elhalasztott központi árnövelések (leginkább az energiaszektorban, a közlekedésben és más közszolgáltatásoknál), a gyors béremelés, a költségvetési túlköltés és a forint leértékelődése árszintnövelő folyamatokat indított be. Az éves átlagos fogyasztói árindex idén 4,6 százalék körül alakul, de az év végén az infláció ennél magasabb, 5,2 százalék körüli lesz, s tovább emelkedik.