Alfréd
-2 °C
2 °C

Optimistábbak lettünk

2003.12.15. 10:39
A GKI Gazdaságkutató Rt. felmérése szerint az üzleti szektor várakozásai ősszel hónapról-hónapra kedvezőbbé váltak, a fogyasztóké lényegében stagnáltak.
Novemberben érzékelhetően tovább javult a GKI Gazdaságkutató Rt. konjunktúra-indexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke. Az EU-támogatásával havonta végzett felmérés szerint az üzleti szektor várakozásai ősszel hónapról-hónapra kedvezőbbé váltak, a fogyasztóké lényegében stagnáltak.

Kedvező jelek

Az üzleti szektor várakozásai idén most novemberben voltak a legkedvezőbbek. Legjobban az ipari cégek optimizmusa erősödött. Egyaránt javult a termelési színvonal, a kilátások és a rendelésállomány megítélése. A foglalkoztatási szándék viszont nem változott. Az építőiparban az elmúlt negyedév termelési színvonaláról és a rendelésállományról alkotott kép lett kedvezőbb, a foglalkoztatási várakozások viszont mérséklődtek. A kereskedelmi cégek a korábbinál lényegesen jobb üzletmenetről és sokkal aktívabb megrendelési politikáról számoltak be.

A fogyasztók várakozása a választási éveket jellemző tavalyi megugrás után idén az év elején majd nyáron is zuhant, augusztus óta azonban lényegében változatlan. A válaszadók saját pénzügyi helyzetüket novemberben az októberinél valamivel kedvezőbbnek látták, a következő 12 hónapban azonban nem várnak változást. Az ország gazdasági helyzetének megítélése ugyancsak javult kissé.

A megkérdezettek novemberben az előző havinál mérsékeltebb ütemű áremelkedést érzékeltek, a következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozásaik szintén csökkentek, illetve a munkanélküliség további enyhe csökkenésére számítottak. A lakosság vásárlási kedve gyakorlatilag nem változott az előző havihoz képest, s a következő 12 hónapban sem vártak érdemi változást. Tovább emelkedett viszont azok aránya, akik szerint kedvező az alkalom a megtakarításra.