Ágnes
-1 °C
2 °C

Forintesést jósol a GKI

2004.04.02. 09:44
Az idei évre 258 forintos eurót és 3,7 százalékos gazdasági növekedést jósolt Akar László, a GKI Gazdaságkutató vezérigazgatója.
Akar László, a GKI Gazdaságkutató vezérigazgatója 258 forintos eurót és 3,7 százalékos gazdasági növekedést jósolta a hetedik alkalommal megrendezett Magyar Vezérigazgató Találkozón.

Előadása optimizmusra adhat okot a magyar gazdaságot illetően: úgy véli, tartható lesz a kormány által kitűzött növekedés illetve a 4,5 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány. Akar szerint az unió 1,5-2 százalékos várható GDP-növekedése hatványozottan hat a magyar gazdaságra, ugyanis "telibe találja" a versenyképesen maradt nehéziparunkat. Ez a gazdasági szegmens adja a magyar kivitel nagyobbik részét, az éves várható export 10 százalék fölötti növekedést mutathat 2004-ben - tette hozzá a szakember.

Az elmúlt év második felében kiderült, hogy a fogyasztást ösztönző, de az államháztartási hiányra erőteljes hatást gyakorló gazdaságpolitika tovább nem tartható. Akar László emlékeztetőül elmondta: 2000 és 2003 között 10 százalékos GDP-növekedés mellett csaknem 30 százalékos reálbérnövekedés történt. A fogyasztás-alapú gazdaságpolitika önmagában nem rossz - példaként említette a Bush-kormányzat hasonló elveken nyugvó politikáját említette -, ám a magyar gazdaság gyenge hatékonysága miatt ez a szemlélet nem hozta meg a fellendülést. Mindent összevetve Akar szerint van rá esély, hogy a magyar gazdaság kilábaljon a dekonjunktúrából.