Géza
-12 °C
-4 °C

GKI: Folytatódik az élénkülés

2005.11.02. 00:47
A GKI Gazdaságkutató Rt. előrejelzése a reálkeresetek gyors növekedésével és a külső egyensúly javulásával számol.

Folytatódik az élénkülés a magyar gazdaságban a GKI Gazdaságkutató Rt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült legfrissebb előrejelzése szerint. Az MTI-hez eljuttatott összeállítás a reálkeresetek gyors növekedésével és a külső egyensúly javulásával számol.

Az államháztartási hiány érdemi csökkentése az euró 2010. évi bevezetésével összefüggésben, a 2006. évi választások után kerül napirendre, fűzik hozzá.

A prognózis szerint a külkereskedelmi áruforgalmi deficit a tavalyi, közel 4 milliárd euróról 3 milliárdra csökken az idén, mivel a kivitel gyorsabban bővül, mint a behozatal. Ezt részben az magyarázza, hogy 2004-ben, az EU-csatlakozás előtt taktikai okokból az import bővülése volt gyorsabb. Az ütemkülönbség ennek megfelelően csökken, az idén augusztusban az import már csaknem az exporttal azonosan, 16,5 százalékkal emelkedett, teszik hozzá.

A munkanélküliség egy év alatt - bár az EU-országokénál továbbra is kedvezőbb - 1,2 százalékponttal, 7,3 százalékra emelkedett. A kutatók szerint ez részben tartós marad, mivel a kötelező sorkatonai szolgálat megszüntetése nagyrészt az eleve hátrányos helyzetű fiatalokat érinti. Erre utal, hogy a 15-24 évesek munkanélkülisége egy év alatt 16,3 százalékról 19,7 százalékra emelkedett, áll az összefoglalóban.

A reálbér az idén a GKI szerint 6 százalékkal bővül, 2004-2005 átlagában évi 2,5 százalékkal nő. Az infláció a tavalyi - adóemelés okozta - átmeneti megugrás után tavasszal rohamosan csökkent, az év végéig 3,7 százalék körül marad, áll az előrejelzésben. Az államháztartási hiány az EU módszertana szerint a 2004. évi 5,4 százalék után idén a GDP 6 százaléka környékén lesz a GKI szerint. Hozzáteszik, hogy a pénzforgalmi hiányt nagymértékben befolyásolja a Budapest Airport tranzakció időpontja.