Klaudia
-3 °C
3 °C

Fordult a bizalmiindex

2005.11.14. 08:35
Októberben megállt a GKI-Wallis konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értékének emelkedése. A GKI Gazdaságkutató Rt. által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés szerint négyhónapos javulás után kissé a fogyasztói és az üzleti várakozások is romlottak.
Az üzleti bizalom csökkenése az építőipari várakozások romlásának következménye, a kereskedelmi várakozások ugyanis nem változtak, az ipari várakozások pedig - ha minimális mértékben is - de tovább javultak.

Az ipari bizalmi index októberi szerény javulása több tényező ellentétes mozgásának erdőjeként alakult ki. A termelési helyzet és kilátások megítélése romlott az előző hónaphoz képest, a rendelésállományoké viszont javult, bár ezen belül az exportrendeléseké nem. A saját termelésű készletek csökkentek. A kereskedelemben az októberi felmérés során a válaszadók a szeptemberivel lényegében megegyező üzletmenetről és passzívabb megrendelési politikáról számoltak be. A kereskedelmi készletek átlagos szintje kissé mérséklődött. Az építőiparban októberben tovább javult az előző időszak termelési színvonalának a megítélése. Romlott viszont a rendelésállomány értékelése és a foglalkoztatási szándék.

A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket októberben a szeptemberivel azonosnak ítélték, de a következő 12 hónapban romlásra számítottak. Az ország gazdasági helyzetét kedvezőtlenebbnek ítélték, mint egy hónappal korábban, s a következő egy évben kismértékű romlást vártak e területen. Inflációs várakozásaik emelkedtek a szeptemberihez képest, s a következő 12 hónapban is áremelkedés ütemének némi emelkedésére számítottak. A munkanélküliségre vonatkozó várakozásaik számottevően romlottak. A lakosság vásárlási kedve lényegesen rosszabb az előző havinál, s a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások további enyhe romlást jeleznek. A megtakarításra kedvező alkalmat látók aránya ugyancsak mérséklődött.