Donát
-4 °C
2 °C

Idén is kilenc százalék feletti infláció

2001.05.28. 11:30
A GKI Rt., az ABN-AMRO és K&H Bank közösen készített előrejelzése szerint az infláció idén csak lassan csökken, 2001. évi átlaga 9,3% lesz. A gazdasági növekedés kissé lassul (5,2 százalékról 5 százalékra), a beruházások és a fogyasztás azonban gyorsabban emelkedne, mint tavaly. A forint erősödik, a pénzügyi befektetési lehetőségek kedvezőtlenek.
A magyar gazdaság az elmúlt években az Unióénál mintegy 2 százalékponttal gyorsabb növekedésre volt képes, ez a különbség idén még kissé nagyobb is lesz. Az ipari termelés és az export dinamikája azonban érezhetően lassul. Az építőipari termelés gyorsul, dinamikus marad a távközlés és az üzleti szolgáltatások fejlődése, a tavalyi újabb visszaesés után némi bővülés várható a mezőgazdaságban. Összességében a GDP 5% körüli emelkedése valószínű. (A költségvetés összeállításakor a kormány még 5,5 százalék körüli értékkel számolt.)

Megszüntethető leértékelés

A forintárfolyam ingadozási sávjának május eleji szélesítésével lényegében kialakult az az árfolyamrendszer, amely az euró bevezetéséig működni fog. A havi 0,2%-os leértékelés gyakorlatilag elvesztette jelentőségét, így bármikor megszüntethető - vélik az elemzők. Az árfolyam spekulációnak való kitettsége megnőtt, s ez átmenetileg jelentősebb fel- és leértékelődést egyaránt jelenthet.

Az infláció alig csökken

Az infláció idén valószínűleg márciusban érte el csúcspontját. Jelentősebb mérséklődés csak nyáron várható - vélik a GKI és a két bank elemzői.. Az év végén a 2000. decemberéhez mért árnövekedés 8% körül lesz. Az infláció éves átlaga várhatóan 9,3 százalék lesz, míg tavaly 9,8 százalék volt. Az áremelkedés az importversenynek kitett termékek körében igen alacsony, a mezőgazdasági termékek, a szabályozott árú termékek és a szolgáltatások körében pedig magas lesz. Emellett - főleg az energiaszektorban - vannak jelentős halasztott áremelések is, amelyek 2002-2003-ban fékezni fogják a pénzromlás mérséklődését.