Edina
-12 °C
-3 °C

Bokrosi mélyponton a lakosság bizalma

2006.10.09. 01:50
A lakosság továbbra is pesszimista, az GKI bizalmi indexe utoljára 1995 novemberében mutatott ilyen alacsony értéket. Az üzleti szférában azonban szeptemberben újra javult a kilátások megítélése.

Szeptemberben az áprilisi parlamenti választások óta első ízben javult a GKI-Wallis konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztított értéke. A GKI Gazdaságkutató Zrt. által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés szerint a fogyasztói bizalmi index értéke ugyan tovább csökkent, az üzleti várakozásoké azonban emelkedett.

Az üzleti szférán belül az ipari és kereskedelmi várakozások javultak, az építőipariak viszont kissé romlottak. A magyar gazdaság helyzetének megítélése mindegyik ágazatban és a lakosság körében is romlott.

Állásokat is teremtenének

Az ipari konjunktúraindex szeptemberben idei legmagasabb értékét érte el. Egyaránt jobb lett az elmúlt időszakban tapasztalt és a következő három hónapban várható termelésről alkotott vélemény. A rendelésállomány - ezen belül az export - megítélése is javult, a saját termelésű készleteket pedig mérséklődőnek látták a vállalatok. Bár a következő negyedévre tervezett áremelések mértéke kissé nőtt, az áremelők köre csökkent. A foglalkoztatási szándék ha minimálisan is, de erősödött.

A építőiparban a válaszadók nagyon enyhén javuló termelési helyzetet, de a korábbinál némileg alacsonyabb rendelésállományt jeleztek. A foglalkoztatási kilátások az előző hónaphoz képest határozottan romlottak. A termelői inflációra vonatkozó várakozások enyhültek, de még mindig jóval magasabbak az egy évvel ezelőttinél.

A kereskedelmi bizalmi index értéke - augusztusi egyéves mélypontja után - szeptemberben kissé javult. Ez mindenekelőtt az eladási pozíció és a várható megrendelési politika optimistább megítélésének volt köszönhető. Az inflációs várakozások a júliusinál és az augusztusinál visszafogottabbak, de az egy évvel ezelőttinél továbbra is magasabbak.

A lakossági várakozások romlottak

A GKI fogyasztói bizalmi index a választások utáni három hónapos zuhanás, majd az augusztusi megtorpanás után szeptemberben ismét tovább esett. A lakosság továbbra is pesszimista, az index utoljára 1995 novemberében mutatott ilyen alacsony értéket. Leginkább az embereknek az ország várható gazdasági helyzetéről valamint saját várható pénzügyi helyzetükről alkotott véleménye lett pesszimistább. A háztartások a várható munkanélküliséget és megtakarítási lehetőségeket is kedvezőtlenebbnek látták. Az inflációs várakozások viszont a júliusi negatív rekordot követően kis mértékben javultak.