Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

A GKI már látja az erős forintot

2006.10.18. 14:04
A reálbér csökken, az infláció felpörög, a munkanélküliség nő jövőre - a GKI Zrt. előrejelzése szerint a megszorítások e hatásai átmenetiek, ugyanakkor a konvergenciaprogram végrehajtása visszaállítja a pénzpiacok bizalmát, és a forint 2007 végére újra erős lehet. A programtól való jelentős eltérés pénzügyi válságot hozhat.

A parlamenti választásokon győztes koalíció 2006 nyarán jelentős költségvetési kiigazításba kezdett, s beindult a reformok előkészítése is. A már ezeken alapuló, óvatos előrejelzésekre építő konvergenciaprogramot az EU és a pénzpiacok nem kritikátlanul, de hitelesnek fogadták el. Az adó- és áremelések, valamint a beígért reformok okozta érdeksérelmek, továbbá a politikai erők látványos összeütközése következtében azonban konfrontációs belpolitikai légkör jött létre.

A GKI Zrt. előrejelzése azt feltételezi, hogy a belpolitikai helyzet stabilizálódik, a kiigazítás megtörténik, a reformok pedig beindulnak és felgyorsulnak. Ebben az esetben a magyar gazdaság a konvergenciaprogramban szereplő pályán fejlődik, sőt egyes jellemzői akár jobbak is lehetnek. Destabilizálódás és gazdaságpolitikai visszakozz esetén viszont egy pénzügyi krízis sem zárható ki. Létezik közbülső változat is, hívják fel a figyelmet a kutatók: ha a költségvetési kiigazítás megtörténik, de a reformok az érintettek ellenállásán megfeneklenek, akkor a 2007-es konvergenciacélok még többé-kevésbé elérhetők, de a későbbi években a magyar gazdaság újra növekvő kockázatokat teremtve letér a konvergenciaprogram pályájáról.

A magyar forint megint szép lesz

A GKI azzal számol, hogy a pénzpiacok egyre hitelesebbnek tekintik a gazdaságpolitikát. Az euró-forint árfolyam így az év végéig erősödik, a hátralévő hónapokban 260-275 között lesz, míg az év egészére számított átlag 266 körül alakulhat. A jegybanki alapkamat már csak kissé, 8%-ra emelkedik. Tartós destabilizálódás esetén viszont a forint látványosan gyengülne, illetve ennek megakadályozására a kamatok ugrásszerűen emelkednének.

A GKI Zrt. prognózisa 2007-re
2002. 2003. 2004. 2005. 2006. becslés 2007. előrejelzés
GDP-növekedés 104,3 104,1 104,9 104,2 104 103
Infláció 105,3 104,7 106,8 103,6 103,9 105,8
Munkanélküliség 5,8 5,9 6,1 7,2 7,5 8
Költségvetési hiány (EU-módszertan szerint) 9,2 7,1 6,6 7,5 9,5 6
Forrás: KSH, 2006-2007: GKI Zrt. előrejelzése

A belpolitikai helyzet stabilizálódása, a reformok egyértelmű körvonalazódása, a konvergenciapálya betartása, egy szigorú 2007. évi költségvetés elfogadása és annak végrehajtása esetén javul, 2007 közepére akár helyre is állhat a nemzetközi pénzvilág bizalma - áll az előrejelzésben. Ez a magas kamatfelárú magyar államkötvények iránti kereslet növekedését fogja eredményezni. Ezzel párhuzamosan a forint erősödése valószínű, 2007 átlagában a GKI szerint 258 forintos euró-árfolyam várható, ami 2007 végén már 250 körüli árfolyamot jelent.

Ilyen körülmények között a monetáris politikának az infláció átmeneti emelkedését nem kell kamatemeléssel követnie. Sőt, a pénzpiaci hitelesség javulásával számottevő kamatcsökkentésre lesz mód. Jövő év végén a GKI várakozása szerint a jegybanki alapkamat feltehetően 6-6,5 százalék között lesz.

Átmeneti inflációs pörgés

Ezt segítheti az is, hogy az infláció gyorsulása átmeneti lesz. A kutatók szerint ennek oka, hogy a keresleti korlát, a visszaesés erős, kínálati oldalon pedig ha lesz is némi inflációs nyomás, ezt a feltételezett pénzpiaci megnyugvás esetén a forint erősödése fékezi. A háztartási energiahordozók hazai fogyasztói ára 2007 folyamán még emelkedni fog, s csak a rászorultak kapnak támogatást. A földgáz esetében mindez 20-30 százakos, a távfűtés és az elektromos energia esetében 10-15 százalékos további árnövekedést jelent.

Növekednek a városi és városközi közlekedési tarifák. A tartós fogyasztási és ruházati cikkeknél inkább stagnálás, sőt további enyhe árcsökkenés lehetséges. A 12 havi infláció 2007 tavaszán meghaladja a 7 százakéot, de az év végére már százalék körülire esik, így az éves átlagos infláció 5,8% körül lesz.

A köszféra a legnagyobb vesztes

A GKI szerint az üzleti szféra bérmagatartása az ideihez igazodó lesz. Ez azt jelenti, hogy folytatódik a 7 százalék körüli bruttó keresetnövekedés, ami az infláció megugrása és az egyéni járulékok növekedése miatt 1-1,5 százalékos reálbércsökkenést jelent. A költségvetési szektorban az összesített bértömeg nem emelkedik, de az egy főre eső bruttó kereset 2 százalékkal nő. Ezáltal a költségvetési szektorban számos munkavállaló kézhez kapott nettó keresete éves átlagban csökken, a reálbér mérséklődése 6-7 százalék körüli lesz.

Összességében a reálbérek mintegy 3 százalékkal csökkennek. A nyugdíjak az eddig érvényes indexálás alapján kb. 4,5 százalékkal emelkednek, ami a nyugdíjkorrekciós program lépéseivel együtt azt jelenti, hogy reálértékük összességében nem változik.

A gazdasági növekedés nem áll meg

A magyar gazdaság növekedési ütemét nem elsősorban a hazai fogyasztás és beruházás dinamikája, hanem az európai konjunktúra és ahhoz kapcsolódóan a kivitel és a behozatal dinamikája közötti különbség határozza meg - hívja fel a figyelmet az előrejelzés. Ezért a GKI szerint a kiigazítási és reformprogram csak csekély mértékben lassítja a magyar gazdasági növekedést.

A GDP 2007-ben 3 százalékkal emelkedik az intézet szerint, ezen belül élénk, 8 százalék körüli növekedés várható az iparban. Az építőipar és az üzleti szolgáltatások jelentős része 4-7 százalékkal emelkedik. A mezőgazdasági termelés kissé bővül. Alig több mint stagnálás várható viszont a kereskedelemben, visszaesés a közszolgáltatásokban. A foglalkoztatás a költségvetési szférában 3-4 százalékkal, összességében kissé csökken, a munkanélküliség 7,8-8 százalék körülire nő.