Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Az idén még nem tesz be a gazdaságnak a Gyurcsány-csomag

2006.10.30. 09:52
A gazdasági idei növekedését még nem érinti a Gyurcsány-csomag, amelynek első intézkedései már szeptemberben hatályba léptek. A GKI Gazdaságkutató és az Erste Bank közös előrejelzése szerint az év végére ugyan már csökkenésbe megy át a reálbér, de éves szinten még így is nőni fog 3 százalékkal. Az infláció 3,9, a GDP-bővülés 4 százalék lehet idén, és nem várható a jegybanki kamat további emelése.

Magyarországon a bruttó hazai termék (GDP) idén várhatóan 4 százalékkal emelkedik a tavalyi 4,2 százalék után, legalábbis ezt prognosztizálja a GKI és az Erste Bank közös előrejelzése. Ez nemcsak az előző évhez képest jelenti a növekedés ütemének lassulását, hanem az első félévhez képest is, akkor ugyanis még 4,1 százalékkal bővült a GDP.

A belső kereslet növekedési üteme ugyan lassul, de a kivitel gyorsan bővül. A cserearány viszont legalább 2 százalékkal romlik, így az áruforgalmi egyenleg a tavalyihoz hasonlóan 2,8 milliárd euró, a GDP 3,3 százaléka lesz. A folyó fizetési és tőkemérleg együttes hiánya a tavalyihoz hasonlóan 5,3 milliárd euró körül várható, ami a GDP bő 6 százaléka.

  2004  2005  2006. I-VIII. hó  2006 (előrejelzés) 
A GDP-bővülés üteme, százalék 5,2 4,2 4,1* 4,0
A külkereskedelmi mérleg hiánya, milliárd euró 3,9 2,8 1,7 2,8
Az euró átlagos árfolyama 251,7 248,0 265,5** 266
Az államháztartás hiánya (pénzforgalmi szemléletben, önkormányzatok nélkül, milliárd forint) 1284,1 984,4 1457** 2000***
A bruttó átlagkereset növekedése, százalék 6,1 8,8 7,8 6,7
Éves infláció, százalék 6,8 3,6 3,1** 3,9 
* Első féléves adat.
** Első kilenchavi adat.
*** A Nemzeti Autópálya Zrt. adósságainak átvállalásával.

Nem panaszkodhatnak a nyugdíjasok 

A költségvetési kiigazítás a növekedési ütemet idén még lényegében nem érinti. A kiigazítás az utolsó negyedévben már érzékelhetően mérsékli a belföldi kereslet növekedését. A bruttó bérek dinamikája lassul, a nettó bérnövekedés az egyéni járulékok emelése miatt ennél is sokkal erőteljesebben fékeződik - olvasható a prognózisban.

Mivel az áfaemelés és a háztartási energia árának növekedése miatt az infláció gyorsul, az év első felében jellemző 5 százalék feletti reálbér-növekedés az év végére csökkenésbe megy át. Az év egészében így is 3 százalékkal nőhetnek a reálbérek, és 4 százalékkal emelkedik a nyugdíjak vásárlóértéke.

A második félévtől a lakosság jobban törekszik a pénzmegtakarításra a GKI szerint. A kevesebb új beruházáshoz kevesebb új hitelt vesznek fel, miközben megpróbálják megőrizni fogyasztási színvonalukat. Így a fogyasztás idei növekedése 2-2,5 százalékra lassul, az év végén pedig már alig emelkedik. A beruházások jó esetben is csak - a tavalyihoz hasonlóan - 5 százalékkal nőnek.

Decemberre hat százalék fölött az infláció 

Az inflációban az év közepén lényeges változás történt. 2006 első felében az infláció 2,5-3 százalék között ingadozott, a kiigazítással összefüggésben viszont az év közepétől meredeken emelkedett, szeptemberben már megközelítette a 6 százalékot. Idén éves átlagban 3,9 százalékos, decemberben 6-6,5 százalékos áremelkedés várható.

A GKI azzal számol, hogy a pénzpiacok egyre hitelesebbnek tekintik a gazdaságpolitikát, így megáll a forintgyengülés egész éves trendje. Az év közepétől azonban részben világgazdasági és régiós hatásokra, részben a gazdaságpolitikai okoból a forint összességében mintegy 10 százalékkal gyengült, s a kamatok számottevően emelkedni kezdtek.

A prognózis szerint a forint árfolyama az év végéig erősödik, a hátralévő hónapokban 260-275 között, az év egészében 266 körül lesz. A jelenleg 8 százalékos jegybanki alapkamat már valószínűleg nem emelkedik.