Konrád
8 °C
26 °C

Ennél rosszabbra már nem számítunk

2006.11.13. 09:45
Lényegében nem változott sem az üzleti, sem a lakossági bizalmi index. Néhány ponton valamivel jobbnak láttuk a gazdasági kilátásokat októberben, mint korábban, de inkább a zuhanás megállásáról, mint javulásról árulkodik a mutató.

Októberben nem változott a GKI-Wallis konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztított értéke. A GKI Gazdaságkutató Zrt. felmérése szerint érdemben sem az üzleti szféra, sem a fogyasztók várakozásai nem módosultak. A magyar gazdaság várható helyzetének megítélése valamelyest javult ugyan, de az üzleti szektorban és a lakosság körében is a pesszimisták vannak elsöprő többségben.

A lakosság nem lett pesszimistább

A fogyasztói bizalmi index értéke az áprilisi csúcsot, majd a május-júliusi zuhanást követően negyed éve stagnál (októberben a hibahatáron belül javult). A háztartások saját várható pénzügyi helyzetüket és rövid távú megtakarítási képességüket, valamint a munkanélküliség következő 12 havi alakulását egyaránt kissé kedvezőbbnek látták, mint szeptemberben. A megélhetési költségekre vonatkozó vélemények április óta folyamatosan romlanak, októberben azonban a csökkenés megállt. Az áremelkedésekre vonatkozó várakozások a júliusi negatív rekordot követően hónapról hónapra - ha kis mértékben is, de - javulnak. A nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási feltételeinek megítélése szintén kismértékben javult.

Az ipari bizalmi index értéke a statisztikai hibahatáron belül tovább emelkedett. Noha az elmúlt időszaki termelés megítélése romlott szeptemberhez képest, a kilátásoké javult. Az exportrendeléseket nagyobbnak látták a válaszadók, emelkedtek a saját termelésű készletek, és a foglalkoztatási szándék is javult.

Kereskedelmi várakozások

Az építőiparban a válaszadók októberben romló termelési helyzetet és a korábbinál némileg alacsonyabb rendelésállományt jeleztek. A foglalkoztatási kilátások lényegében stagnáltak. Az épületfenntartásban és -korszerűsítésben érdekelt cégek a korábbiaknál jóval derűlátóbb jelzéseket küldtek.

A kereskedelmi cégek várakozása - a szeptemberi javulás után - októberben ismét kissé romlott. Miközben eladási pozíciójukat a szeptemberinél sokkal rosszabbnak érezték, a megrendelések és a várható üzleti pozíció megítélése érezhetően javult. A következő három hónapra várt átlagos áremelkedés mértéke 0,9 százalék körüli.