Olivér
5 °C
8 °C

Sokan terveznek áremelést

2007.02.12. 11:54
A hibahatáron belüli javulást hozott a tavaly decemberihez képest a GKI-Wallis januári konjunktúraindexe. Az uniós támogatással készített felmérés szerint a lakossági bizalmi index minden korábbinál mélyebbre, -53,9 pontra süllyedt a +100 és -100 közötti skálán, az üzleti várakozások viszont kismértékben javultak.

Csekély, hibahatáron belüli javulással kezdte az évet a GKI-Wallis konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztított értéke, ezzel folytatódott a tavaly augusztus óta megfigyelhető, némi hullámzás melletti stagnálás. Az Európai Unió támogatásával készített felmérés szerint az üzleti várakozások decemberhez képest kissé javultak (az augusztusinál is kedvezőbbek voltak valamivel), a fogyasztóiak pedig a nyári nagy zuhanás óta már csak kissé romlanak tovább – közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.

Romló kereskedelmi kilátások

Januárban az üzleti szférán belül az ipari és építőipari bizalmi index értéke emelkedett, a kereskedelmi mutató viszont csökkent. Az ipari rendelésállományokat nagyobbnak látták a válaszadók, exportrendelés-állományukat azonban kisebbnek, míg készleteiket nagyobbnak érezték, mint az előző hónapban.

A tervezett áremelések mértéke csökkent, az áremelők köre azonban bővült. A foglalkoztatási szándék nemcsak egyszerűen javult, de a létszámbővítést tervezők aránya meghaladta a leépítésben gondolkodókét.

A GKI konjunktúraindexének változása
A GKI konjunktúraindexének változása

Az építőipari bizalmi index 2006 második felében szinte folyamatosan romlott, januárban azonban javult. Egyaránt kedvezőbb lett a termelési helyzet és a rendelésállomány megítélése, és ebben a szektorban is erősödött a foglalkoztatási szándék. Az áremelési tervek jóval magasabbak az egy évvel ezelőttinél.

A kereskedelmi várakozások januárban minimálisan romlottak, de így is meglehetősen kedvezőek. A következő időszakra vonatkozó eladási pozíciók romlottak. Itt is még markánsabbá váltak az áremelési tervek.

Többségben a pesszimisták

A magyar gazdaság várható helyzetére vonatkozó várakozások minden ágazatban javultak, de továbbra is a pesszimisták vannak nagy többségben. A lakosság véleménye azonban ha csak kissé is, de tovább romlott. A foglalkoztatási helyzet optimistább megítélése azonban nemcsak minden ágazatra, a lakosságra is jellemző.

A fogyasztói indexének a választások utáni zuhanása a nyár vége óta lassú csökkenésbe váltott, és az a tendencia jellemezte az év első hónapját is. Januárban a változás minimális volt, leginkább a lakosság saját várható pénzügyi helyzetére vonatkozó várakozásai romlottak. Ugyanakkor a várható munkanélküliség mellett az infláció megítélése is kissé kedvezőbb lett – közölte a GKI.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?