Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Sokan terveznek áremelést

2007.02.12. 11:54
A hibahatáron belüli javulást hozott a tavaly decemberihez képest a GKI-Wallis januári konjunktúraindexe. Az uniós támogatással készített felmérés szerint a lakossági bizalmi index minden korábbinál mélyebbre, -53,9 pontra süllyedt a +100 és -100 közötti skálán, az üzleti várakozások viszont kismértékben javultak.

Csekély, hibahatáron belüli javulással kezdte az évet a GKI-Wallis konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztított értéke, ezzel folytatódott a tavaly augusztus óta megfigyelhető, némi hullámzás melletti stagnálás. Az Európai Unió támogatásával készített felmérés szerint az üzleti várakozások decemberhez képest kissé javultak (az augusztusinál is kedvezőbbek voltak valamivel), a fogyasztóiak pedig a nyári nagy zuhanás óta már csak kissé romlanak tovább – közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.

Romló kereskedelmi kilátások

Januárban az üzleti szférán belül az ipari és építőipari bizalmi index értéke emelkedett, a kereskedelmi mutató viszont csökkent. Az ipari rendelésállományokat nagyobbnak látták a válaszadók, exportrendelés-állományukat azonban kisebbnek, míg készleteiket nagyobbnak érezték, mint az előző hónapban.

A tervezett áremelések mértéke csökkent, az áremelők köre azonban bővült. A foglalkoztatási szándék nemcsak egyszerűen javult, de a létszámbővítést tervezők aránya meghaladta a leépítésben gondolkodókét.

A GKI konjunktúraindexének változása
A GKI konjunktúraindexének változása

Az építőipari bizalmi index 2006 második felében szinte folyamatosan romlott, januárban azonban javult. Egyaránt kedvezőbb lett a termelési helyzet és a rendelésállomány megítélése, és ebben a szektorban is erősödött a foglalkoztatási szándék. Az áremelési tervek jóval magasabbak az egy évvel ezelőttinél.

A kereskedelmi várakozások januárban minimálisan romlottak, de így is meglehetősen kedvezőek. A következő időszakra vonatkozó eladási pozíciók romlottak. Itt is még markánsabbá váltak az áremelési tervek.

Többségben a pesszimisták

A magyar gazdaság várható helyzetére vonatkozó várakozások minden ágazatban javultak, de továbbra is a pesszimisták vannak nagy többségben. A lakosság véleménye azonban ha csak kissé is, de tovább romlott. A foglalkoztatási helyzet optimistább megítélése azonban nemcsak minden ágazatra, a lakosságra is jellemző.

A fogyasztói indexének a választások utáni zuhanása a nyár vége óta lassú csökkenésbe váltott, és az a tendencia jellemezte az év első hónapját is. Januárban a változás minimális volt, leginkább a lakosság saját várható pénzügyi helyzetére vonatkozó várakozásai romlottak. Ugyanakkor a várható munkanélküliség mellett az infláció megítélése is kissé kedvezőbb lett – közölte a GKI.