Folytatódhat a kamatcsökkentés

2007.07.30. 07:20
Az infláció túljutott a csúcsponton, s megkezdődött a kamatvágások időszaka. A reálkeresetek az első öt hónapban 6,8 százalékkal, az év egészében 4,5 százalékkal mérséklődnek, de az utolsó negyedévben már nem lesz visszaesés – áll a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzésében.

Az infláció csak átmenetileg gyorsult, túl van a csúcsponton, s szeptembertől erőteljesen mérséklődik. Az első öt hónapban kiugróan gyorsan, több mint 30 százalékkal nőtt a háztartási energia ára, és átlag feletti volt az élelmiszerek áremelkedése is. A tartós fogyasztási cikkek árai viszont az erős forintnak is köszönhetően csökkentek. Éves átlagban 7 százalékos, az év végén már csak 4,5-5 százalékos fogyasztói áremelkedés várható – vetíti előre a GKI.

A közszféra ezután emel

A nominális bruttó keresetek január-május folyamán a tervezettnél gyorsabban, 7,4 százalékkal emelkedtek. Az üzleti szférában több mint 10 százalékos, vagyis az OÉT-megállapodás felső határánál is gyorsabb volt a bérnövekedés, igaz, ez részben a foglalkoztatás fehéredéséből fakadt. A keresetek emelkedése a költségvetési szektorban 3 százalék alatti. Az ősz során a cégeknél lassulás várható, mivel a fehéredés által generált béremelkedés már tavaly megkezdődött. A költségvetési szektorban viszont a második félévben 8 százalékos béremelés lesz (a 13. havi fizetés felének terhére). Bár a bruttó és a nettó keresetek közötti olló az év során jelentősen mérséklődik, így is a tervezettnél némileg erőteljesebb, 4,5 százalék körüli reálbércsökkenés várható. Szeptembertől azonban a reálbérek már nem lesznek kisebbek az egy évvel korábbi szintnél.

A munkanélküliség idén eddig csökkent, az év végére azonban, részben szezonális okok, részben a például a pedagógusok körében várható elbocsátások hatására, némi emelkedés várható. A 2006 októberétől 8 százalékos jegybanki alapkamat júniusban megkezdődött csökkentése júliusban nem folytatódott. Idén az infláció esésével párhuzamosan még legalább egy százalékpontos kamatcsökkentés várható, így az alapkamat az év végére 6,5 százalék körül lehet. A forint tartósan erős marad, éves átlagban 250 forint/euró árfolyam valószínű.

Nagyobb növekedés, alacsonyabb a hiány

A GKI megállapítása szerint az egyensúlyi viszonyok kedvezően alakulnak. Az államháztartás hiánya az EU módszertana szerint a GDP 6,2 százaléka lesz, vagyis még mindig nagyon magas, de kisebb a konvergenciaprogramban előirányzottnál. A külkereskedelmi hiány eddig fele a 2006. évinek, s várhatóan az év egészében is hasonló arány érvényesül. A folyó fizetési és tőkemérleg hiánya is sokat javul, a külföldi működőtőke beáramlása azonban az I. negyedévben elmaradt a tavalyitól, miközben a tőkeexport bővült. Az év egészében a tőkeimport élénkülése várható.

A gazdasági növekedés üteme a tavalyihoz képest visszaesik, de jóval meghaladja a tervezettet. Májusban az ipar és a külkereskedelem dinamikája az előző hónapokéhoz képest lassult, az építőiparé gyorsult. Az első öt hónapban az ipar kivitele 15%-kal bővült, belföldi értékesítése stagnált. Utóbbin belül a tartós és nem tartós fogyasztási cikkek eladása 4-6%-kal csökkent. Az építőipari termelés növekménye teljes egészében az épületek építéséből származott. A kiskereskedelmi forgalom eddig kissé elmaradt a tavalyitól.  • Bérelnék
  • Bankszámla