Jolán, Vid
11 °C
28 °C

Sokba került a Gyurcsány-csomag

2007.12.03. 10:29
A magyar gazdaság belső és külső egyensúlya a vártnál jobban javul, növekedése nagyon lefékeződik, magas marad az infláció – áll a GKI Gazdaságkutató Zrt. és az Erste Bank előrejelzésében.

Noha korábban 3-4 százalékos reálbércsökkenéssel kalkuláltak az idei évre az előrejelzések, ahogy a legtöbb mutató, ez is lényegesen rosszabbul alakult. A GKI szerint statisztikailag csak kb. 4,5 százalék lesz a csökkenés, de a fehéredés (a széles körű adóelkerülés kezdeti visszaszorulása) hatását is figyelembe véve az üzleti és a közszférában egyaránt mintegy 6 százalékkal mérséklődik. A nyugdíjak reálértéke összességében változatlan marad (a nyugdíjasok árindexével számolva viszont mintegy 2 százalékkal mérséklődik). A lakosság fogyasztása kb. két százalékkal csökken.

A fizetések elértéktelenedésében a fő ludas az infláció, aminek csúcspontja 2007 tavaszán magasabb, mérséklődése 2007 nyarától szerényebb a korábban vártnál. Ez főleg a magas világpiaci olajár, valamint a magas agrárárak következménye. Októberben szeptemberhez képest még gyorsult is az áremelkedési ütem, s - főleg a gyorsan emelkedő benzinár miatt - ebben idén már nem várható változás. Az év egészében 7,9 százalékos átlagos infláció várható a GKI szerint.

Szeptemberben a legtöbb ágazat a korábbinál szerényebb teljesítményt nyújtott. Az ipar fejlődése idei legalacsonyabb értékére csökkent, az építőipar teljesítménye negyedével esett, a kiskereskedelem visszaesése is markánsabbá vált. Lassult a kivitel dinamikája is. Az I-III. negyedév adatai lapján az ipar kivitele 17 százalékkal, belföldi értékesítése 1,3 százalékkal emelkedett. Különösen a villamos gépek és műszerek, valamint a járműgyártás exportja gyors. Az élelmiszeripar termelése csökkent, de kivitele nőtt.

Miközben az építőipari termelés az első kilenc hónapban 10 százalékkal esett vissza, érdekes módon 10 százalékkal emelkedett a használatba vett lakások száma. A kereskedelemben az élelmiszerek forgalma 1, a többi terméké 4 százalékkal csökkent, a szeptemberi visszaesés mértéke ennél markánsabb, 3 illetve 5,5 százalék volt. A GDP a III. negyedévben mindössze 1%-kal emelkedett. Ebben nagy szerepe volt a közszolgáltatások visszafogásának, a rossz időjárás miatt drasztikusan lecsökkent agrártermelésnek.

Az államháztartási deficit idén a GDP 6 százalékára csökken a GKI várakozása szerint. A mintegy 3 százalékpontos javulás egyik fele a bevételek emelkedéséből, másik fele kiadáscsökkenésből fakad, utóbbi hasonló arányban az állami-önkormányzati beruházások, illetve a közszolgálati kiadások mérsékléséből. A külgazdasági egyensúly is jelentősen javul. A külkereskedelmi áruforgalom hiánya az I-III. negyedév során a tavalyi 2 milliárd euróról 0,4 milliárd euróra csökkent.