Zita, Mariann
9 °C
21 °C

Optimista lakosság, pesszimista menedzserek

2001.08.27. 08:39
A GKI Gazdaságkutató Rt. szezonálisan kiigazított, a lakossági és üzleti várakozásokat tükröző konjunktúra-indexe júliusban 1,5 ponttal, az idei legalacsonyabb értékére, -6,5 pontra esett.
A kutatóintézet Európai Unió támogatásával végzett felmérése szerint a nyár közepén az üzleti szféra várakozásai jelentősen romlottak, a lakosságiak viszont nagymértékben javultak. Az üzleti bizalmi index másfél éve nem volt olyan alacsony, a lakossági két és fél éve olyan magas, mint az idén júliusban.

Az üzleti bizalmi index júliusban 2,9 ponttal -3,1 pontra esett. Egy évvel korábban 2,3 pont volt.

Az ipari bizalmi index 8 hónapja csökken

Az üzleti szférán belül az ipari bizalmi index tavaly év vége óta szinte folyamatosan esik. Az egy-egy hónapban nem jelentős változások több mint fél év alatt már számottevő, 10 pontot meghaladó mérséklődéshez vezettek.

Júliusban érezhetően romlott az előző és a következő negyedév termelési színvonala, valamint az exportkilátások megítélése, a belföldi rendelésállományról alkotott vélemény viszont nem változott - áll az összesítésben.

Az iparban lényegében az áremelkedési ütem stagnálására számítanak a következő három hónapban, ezen belül azonban az élelmiszeriparban - főleg a malom- és tejiparban - jelentős az árcsökkenésre számítók aránya.

A kereskedelemben mérséklődtek az inflációs várakozások

A kereskedelemben az inflációs várakozások tovább mérséklődtek, a következő három hónapban a válaszadó vállalkozások fele tervez áremelést, egytizedük viszont árcsökkentést. Júliusban a kereskedelmi cégek átlagos áremelési terve a következő három hónapra 2,2 százalékos volt, ami 0,4 százalékponttal kisebb a júniusinál és 1,4 százalékponttal a májusinál.

A lakosság optimistább, mint az üzleti szféra

A magyar gazdaság helyzetének megítélése az üzleti szférában egyértelműen romlott, az iparban utoljára két éve volt ilyen negatív.

A lakossági bizalmi index júliusban 16,7 pont volt 2,8 ponttal magasabb az előző havinál, és 8,4 ponttal az egy évvel korábbinál.

Kedvezőbbé vált a háztartások vélekedése saját pénzügyi helyzetük alakulásáról, és az ország gazdasági helyzetét, kilátásait is jobbnak látták, mint az év eddig eltelt részében.

A lakosság júliusban gyorsabb áremelkedést érzékelt, mint júniusban, az inflációs várakozások azonban valamelyest enyhültek. A megkérdezettek továbbra is a munkanélküliek számának enyhe csökkenésére számítanak. A háztartások vásárlási kedve tovább erősödött, s így évi maximumán áll a mutató.