Valér
-2 °C
0 °C

Minden korábbinál optimistábbak az emberek

2002.09.16. 11:44
Augusztusban ismét emelkedett a lakosság gazdasági várakozásait reprezentáló GKI lakossági bizalmi index értéke. A GKI Gazdaságkutató Rt. által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés szerint szinte minden kérdésben növekvő optimizmus jellemezte a lakosságot. Az 1993 óta folyó vizsgálatok történetében most fordult elő először, hogy a mutató pozitív értéket vett fel, vagyis a kedvező válaszok száma nemcsak növekedett, de többségbe is került.
A válaszadók saját pénzügyi helyzetüket augusztusban ismét minden korábbinál kedvezőbbnek látták, és a következő 12 hónapot illetően ugyancsak most voltak a legoptimistábbak. Az ország gazdasági helyzetének megítélése tovább javult, s a felmérések kezdete óta mért legmagasabb értéket mutatta.

A válaszadók augusztusban az előző havinál alacsonyabb ütemű áremelkedésről számoltak be, s mérséklődtek a következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozásaik is. Azonban a munkanélküliek számának enyhe emelkedését feltételezték.

Erősödött a vásárlási kedv

Augusztusban a lakosság vásárlási kedve erősödött, de még kevesebben tartják kedvezőnek az alkalmat tartós fogyasztási cikkek vásárlására, mint a csúcsot jelentő áprilisban. A következő 12 hónapban azonban a felmérések kezdete óta most tervezik a legtöbben növelni a tartós fogyasztási cikkek beszerzésére szánt kiadásaikat. Nőtt azok aránya is, akik szerint kedvező az alkalom a megtakarításra.

Magyarország hét régiója közül ötben javultak, kettőben romlottak a háztartások várakozásai. A leginkább Észak-Magyarország és Közép-Magyarország lakóinak véleménye lett kedvezőbb, a Közép-Dunántúlon élőké viszont érezhetően romlott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!