Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Tartóssá válhat a magyar gazdaság lassulása

2001.10.01. 09:07
Az egy hónappal korábbi előrejelzésnél 0,5 százalékkal alacsonyabb, 4 százalékos GDP-növekedést vár 2001-ben a GKI Gazdaságkutató Rt. K & H Bank együttműködésével készült prognózisa.
A GKI szerint az Egyesült Államok elleni terrortámadás tovább lassítja a világgazdaság és Magyarország korábban is csökkenő ütemű növekedését.

A kutatók ugyanakkor rámutatnak, hogy továbbra is fennmarad a magyar gazdaság utóbbi években megszokott, évi mintegy 2 százalékpontos előnye az euró-övezet növekedési üteméhez képest.

Tartóssá válhat a lassulás

A működőtőke-beáramlás és az üzleti beruházások visszafogottsága, valamint a tőzsde gyengélkedse arra figyelmeztet, hogy a növekedés lassulása tartóssá válhat.

A prognózis szerint a hazai lakossági fogyasztás és beruházás az év hátralévő részében gyorsul, ami a kiviteli dinamika visszaesése mellett az egyensúly romlásával jár együtt.

A GKI 14 százalékos export-, és 16 százalékos importnövekedés mellett a külkereskedelmi mérleg 5,3 milliárd eurós hiányát prognosztizálja erre az évre. A folyó fizetési mérleg hiányát 2,5 milliárd euróra teszik.

Az éves infláció 9 százalék fölött

A havi infláció júliusi után augusztusban is mérséklődött. A kutatók a hátralévő hónapokban a fogyasztóiár-emelkedés további lassulására számítanak.

Ezzel együtt a prognózis szerint az év egészében a fogyasztói infláció a tavalyinál csak 0,5 százalékponttal lesz alacsonyabb, 9,3 százalék.

Idén harmadára csökkenhet az ipari termelés növekedése

A prognózis szerint az ipari termelés dinamikája az idei évben csak a tavalyi egyharmada, 6 százalék lesz, ugyanis az év eddigi időszakában folytatódott a növekedés lassulása.

A kutatók emlékeztetnek arra, hogy míg 2000 első három negyedévében az ipari termelés növekedési üteme 20 százalék körüli volt, a IV. negyedévben 15 százalékra lassult.

A termelés 2001 első három hónapjában 10 százalékkal, a II. negyedévben 5 százalékkal nőtt, júliusban a statisztikák szerint 0,8 százalékkal csökkent.