Benedek
-4 °C
5 °C

A kormányzati élénkítés rontja az egyensúlyi mutatókat

2001.10.29. 09:16
A gazdaság lassuló ütemű növekedésére, romló külső és belső pénzügyi egyensúlyra, valamint az infláció csökkenésének mérséklődésére számít a GKI Gazdaságkutató Rt. a Kereskedelmi és Hitelbankkal készített előrejelzésében.
A magyar gazdaságnak a nemzetközi konjunktúra romlása miatti lassulását a kormányzat a költségvetési kiadások és a belföldi jövedelemkiáramlás növelésével ellensúlyozza. Ez a lakossági fogyasztás gyorsuló bővülését eredményezi, ám rontja az egyensúlyi mutatókat - áll a prognózisban.

A kutatók szerint az ipari termelés növekedése idén a tavalyinak körülbelül egyharmada, 6 százalék lesz.

Az export bővülése csak fele lesz a tavalyinak

A kivitel növekedése erőteljesen lefékeződött: az év első nyolc hónapjában az exportértékesítés még 12,8 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, de nyáron már csak 7 százalékkal, miközben a belföldi értékesítés 1 százalékkal emelkedett.

Az év egészében a kutatók az export 14 százalékos bővülésére számítanak, szemben a tavalyi 30 százalékkal. Az import várakozásaik szerint 16 százalékkal nő.

Az ipari létszám 0,6 százalékkal, az egy főre jutó termelés 5,6 százalékkal nőtt. Mindkét mutató messze elmarad a korábbi évekétől. Az év hátralévő részében a kutatrók e trendek folytatódásával számolnak.

Az építőipari termelés az állami-önkormányzati megrendelések és - az államilag támogatott - lakásépítés dinamikus növekedése eredményeként a tavalyinál jóval gyorsabban emelkedik.

A mezőgazdasági termelés az idén a kedvező időjárással is összefüggésben körülbelül 3 százalékkal nő, ezen belül a növénytermesztés erőteljesebben, az állattenyésztés szerényebb ütemben bővül.

Ősszel és télen emelkedhet a külkereskedelmi deficit

Kedvező, hogy az év első nyolc hónapjában a kivitel 2 százalékponttal gyorsabban nőtt, mint a behozatal, és a nyolc havi hiány a tavalyi év azonos időszakához képest nem emelkedett.

A romló külpiaci értékesítési lehetőségek és a növekvő belföldi kereslet nyomán azonban a külkereskedelmi deficit az őszi-téli hónapokban gyorsuló ütemben, év végére 5,3 milliárd euróra emelkedik.

Romlik az export jövedelmezősége

A forint május óta bekövetkezett erősödése és a bérek gyors emelkedése rontja az export jövedelmezőségét, fokozza az import iránti keresletet. Az év hátralévő részében inkább a forint enyhe gyengülését tartják valószínűnek, ami enyhítheti a kereskedelmi mérlegre nehezedő nyomást.

A folyómérleg eddig jól alakult

A folyó fizetési mérleg eddig rendkívül kedvezően alakult: nyolc havi hiánya a tavalyi 682 millió euróval szemben idén 351 millió euró volt. Ez a kutatók szerint főleg az idegenforgalom kiemelkedően jó eredményének tudható be.

Az év hátralévő részében a fizetési mérleg egyenlege romolhat a külkereskedelmi hiány növekedése, az idegenforgalom megtorpanása és különösen a növekvő profitkivitel hatására. A prognózis szerint a folyó mérleg az idén 2,5 milliárd euró hiánnyal zár.

Az éves infláció alig lesz kisebb a tavalyinál

Az infláció az első félévi gyorsulás után a második félévben mérséklődni kezdett. Ez az év hátralévő részében folytatódik, de a fogyasztói árak évi átlagos, 9,3 százalékos emelkedése így is alig lesz kisebb a tavalyinál.

A bérkiáramlás gyors: a bruttó átlagkereset mintegy 16 százalékkal, a reálkereset a gyermekek utáni adókedvezményt is figyelembe véve 6 százalékkal nőtt. A lakosság fogyasztás mintegy öt százalékkal emelkedik.