Szilárda
-4 °C
3 °C

Túl van a mélyponton a magyar gazdaság

2002.12.23. 09:57
Nem tapasztalható egyértelmű élénkülés a gazdaságban - állapítja meg a GKI Gazdaságkutató Rt. A K & H Bank együttműködésével készült előrejelzés szerint azonban a magyar gazdaság túl van a dekonjunktúra mélypontján.
Az előrejelzés szerint a magyar gazdasági kilátásokat javítja, hogy megszületett a megállapodás Magyarország 2004. május 1-ei Európai Uniós tagságáról.

Pörög az építőipar és a kereskedelem

Az ipari termelés az előző hónapok hullámzását folytatva a szeptemberi jelentős növekedés után októberben ismét csökkent. Ugyanakkor továbbra is rendkívül gyorsan, több mint 20 százalékkal fejlődik az építőipar, több mint 10 százalékkal a kereskedelem.

A belföldi kereslet gyorsan emelkedik. A háztartások fogyasztása mintegy 8 százalékkal nő, ez a reálkeresetek rendkívül dinamikus, több mint 13 százalékos növekedésének eredménye.

Az elemzés megállapítja, hogy a beruházások bővülése lassul. Különösen aggasztónak tartják a kutatók a feldolgozóipari beruházások volumenének harmadik negyedévi 15 százalékos csökkenését, hozzátéve, hogy a készletek számottevően mérséklődtek.

Megállt az infláció csökkenése

A nyár végén - a vártnak megfelelően - megtört az infláció csökkenési folyamata. Éves átlagban 5,2 százalék, az év végén 5 százalék körüli áremelkedés várható, s jövőre is 5 százalék körüli infláció valószínű. A kamatok magasak, a forint rendkívül erős.

Az államháztartás hiánya idén a GDP 9 százaléka körül lesz. A külkereskedelmi mérleg egyelőre kedvező, az első háromnegyedévi hiány kisebb a tavalyinál.

Az export jelentősen lelassult ugyan, de mégis kevésbé, mint az import. A behozatal volumene azonban a harmadik negyedévben már kissé gyorsabban bővült, mint a kivitel.

A folyó fizetési mérleg romlása markáns - állapítja meg a jelentés - különösen az idegenforgalom aktívuma mérséklődik.

Magas a munkanélküliség a fiatalok körében

A munkanélküliségi ráta augusztus - szeptember átlagában 0,4 százalékponttal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Az éves átlagot a még viszonylag jobb első félévi adatok teszik valamivel kedvezőbbé.

Az összes munkanélkülin belül a 15-24 éves fiatalok munkanélküliségi rátája az átlagosnak jóval több mint duplája (13,3 százalék), ami 2 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!