Szeptembertől nem élünk majd rosszabbul

2007.07.02. 10:23
Az év egészére áltagosan 4,5 százalékos reálbércsökkenéssel számol a GKI, az első félév ennél jóval magasabb mínuszai után viszont szeptembertől megáll a csökkenés. A kutatók szerint a forint egész évben erős marad.

Az infláció csak átmenetileg gyorsult, túl van a csúcsponton, s szeptembertől - ahogy a tavaly őszi nagy áremelési hullám bekerül a számítások alapjául szolgáló bázisba - erőteljesen mérséklődik. Éves átlagban 7 százalékos, de az év végén már csak 4,5-5 százalékos áremelkedés várható – áll a GKI és az Erste Bank közös előrejelzésében.

Bár a bruttó és a nettó keresetek közötti, az első negyedévben mintegy 6 százalékos olló az év során jelentősen mérséklődni fog, de így is a tervezettnél némileg erőteljesebb, 4,5 százalék körüli reálbércsökkenés várható. A reálbérek mérséklődése a tervezettnél lényegesen szerényebb lesz a közszférában, magasabb viszont az üzleti szektorban. Szeptembertől kezdve a reálbérek már nem lesznek kisebbek az egy évvel korábbi szintnél. Az elemzés szerint a munkaügyi kapcsolatok rendezettségének megkövetelése, a minimálbér duplája utáni járulékfizetés bevezetése, az ellenőrzések fokozása és az egészségügyi ellátás ténylegesen befizetett járulékhoz kötése nyomán szerény, de egyértelmű "fehéredés" indult meg a foglalkoztatásban.

Javul a külső egyensúly is

Az export 18, az import 15 százalékkal bővül, az áruforgalom hiánya az első négy hónapban a tavalyi 0,9 milliárd euróról 0,5 milliárd euróra csökkent, s az év egészében is mintegy fele lesz a 2006. évinek. Ezzel a magyar gazdaság teljes (szolgáltatásokat is tartalmazó) külkereskedelmi mérlege egyensúlyba kerül. A folyó fizetési mérleg hiánya azonban - főleg a külföldi cégek jelentős profitrealizálása miatt - 4,5 milliárd euró körüli lesz. Mivel a nettó EU-támogatások az áthúzódó projektek miatt kb. 1,5 milliárd eurót fognak kitenni, a külső finanszírozási igény 3 milliárd euróra, a GDP 3 százaléka alá mérséklődik. 2007. első negyedévében ez a csökkenés (a 2006. első negyedévi 1,3 milliárdról 1 milliárd euróra) már jól érzékelhető volt.

Csökkenő kamat, erős forint

Júniusban megkezdődött a 2006 októberétől 8 százalékos jegybanki alapkamat csökkentése. Nyáron szerény, ősszel - az infláció esésével párhuzamosan - jelentősebb kamatcsökkentés várható, az alapkamat az év végére 6,5 százalék körül lehet. A forint tartósan erős, éves átlagban 250 forint/euró árfolyam valószínű.  • Tippek
  • Hírek